|
mavidünya
|
 |
« : 01 Temmuz 2008, 12:43:08 » |
|
Alman devinden Aksaray'a yatırım
Mercedes-Benz Türk'ün İdare Meclisi Başkanı ve Daimler Otobüs Grubu Başkanı Harald Landmann, Mercedes Benz'in Türkiye pazarındaki planlarının değişmediğini özellikle Aksaray'daki kamyon fabrikasına yatırım yapabileceklerini söyledi.
Alman otomotiv devi Daimler bünyesinde Türkiye'de 41 yıldır faaliyet gösteren ve 100,000'inci kamyonuyla 50,000'inci otobüsünü üreten Mercedes-Benz'in bu vesileyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Landmann, Türkiye'de bu zamana kadar yaklaşık 500 milyon euroluk yatırım yaptıklarını ve bu yatırımlara devam edeceklerini belirterek "Özellikle Aksaray'daki kamyon fabrikasına dünya pazarlarındaki talebe bağlı olarak yatırım yapabiliriz" dedi. Landmann, Türkiye'de enflasyonun sorun olduğunu ancak Türkiye'ye güvendiklerine dikkat çekti. 2008'DE ÜRETİM YÜZDE 20 BÜYÜYECEK Mercedes-Benz'in yıllık üretim kapasitesi 4,000 otobüs olan Hoşdere otobüs fabrikasında toplam 150 milyon tutarında yatırım yapıldı. Aksaray kamyon fabrikası ise 12,300 araç üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Toplantıda konuşan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler de Mercedes-Benz Türk'te günde 13 otobüs üretildiğini ve 2008'de üretimin yüzde 20 büyüyeceğini, kamyonda ise bu oranın yüzde 10 olacağını kaydetti. Ziegler, otobüs üretiminin yüzde 80'ini ihraç etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Toplantıda verilen bilgiye göre, şirket, otobüs ihracatına başladığı 1970 yılından bu yana 22,500 otobüs, kamyon ihracatına başladığı 2001 yılından bu yana ise 15,000 kamyon ihraç etti. KAMYONDA TÜRKEYİ LİDERİ Mercedes-Benz Türk'ün halen üretim kapasitesi, üretimi ve ihracatıyla Türkiye'nin en büyük otobüs ve kamyon üreticisi olduğu belirtilen basın bültenine göre, başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere 70'in üzerinde yurt dışı pazarına ihracat yapan şirketin Türkiye şehirlerarası otobüs pazarındaki payı yüzde 61.8, belediye otobüslerinde ise yüzde 26.1 düzeyinde bulunuyor. Türkiye'de 6 ton üzeri kamyon pazarında ise son 6 yıldır lider durumda olan Mercedes- Benz Türk'ün bu pazardaki payı yüzde 30.6 düzeyinde bulunuyor. Artan petrol fiyatlarının sektör üzerine etkisi konusunda gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Landmann, artan fiyatlar karşısında bireylerin özel araç yerine toplu taşıma araçlarını tercih edeceklerini bunun da yine otobüs üreticilerinin lehine olabileceğini kaydetti.
|