..............NEDEN KAYBEDİYORUZ.....
Diyelim ki bir asker 3 tane komutanın emrine veriliyor. Asker alt rütbede olduğu için komutanın emrini yapmak zorundadır aksi halde komutan onu cezalandırır. Şimdi bu askerin durumuna bakalım.
1.Komutanın Emri ; Her gün sabah 06.00’da geleceksin , önce odanın yerleri süpürülecek daha sonra sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı sileceksin. Sonra da çayımızı getireceksin. Anladın mı asker. Asker de emredersiniz komutanım der. Komutanın rütbesi binbaşıdır.
2.Komutanın Emri ; Her gün sabah 06.15’da geleceksin , önce sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı sileceksin daha sonra odanın yerleri süpürülecek. Sonra da çayımızı getireceksin. Anladın mı asker. Asker de emredersiniz komutanım der. Komutanın rütbesi yüz başıdır.
3.Komutanın Emri ; Her gün sabah 06.30’da geleceksin , önce çayımızı getireceksin, daha sonra sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı sileceksin daha sonra odanın yerleri süpürülecek. Anladın mı asker. Asker de emredersiniz komutanım der. Komutanın rütbesi asteğmendir. Üç komutan arasında en düşük rütbeli budur.
Binbaşı , nöbet odasına geldiğinde asker şunları sırasıyla yapacaktır.
1. Sabah 06:00 da gelinecek
2. Yerler süpürülecek
3. Sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı silecek
4. Çay getirilecek…
Yüzbaşı, nöbet odasına geldiğinde asker şunları sırasıyla yapacaktır.
1. Sabah 06:15 da gelinecek
2. Sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı silecek
3. Yerler süpürülecek
4. Çay getirilecek…
Asteğmen, nöbet odasına geldiğinde asker şunları sırasıyla yapacaktır.
1. Sabah 06:30 da gelinecek
2. Çay getirilecek…
3. Sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı silecek
4. Yerler süpürülecek
Günler geçer ve asker her komutanın nöbetinde ayrı ayrı tavır alır. Hangi komutan o gün nöbetçi ise o komutanın istekleri doğrultusunda hareket eder. Çünkü emre muhalefet askerliğinin uzamasına sebep olabilir. Hatta hapse bile girebilir.
Ve bir gün savaş çıkar… asker, nöbetçi komutan listesine bakar. Binbaşı ve yüzbaşının nöbetçi olduğu yazılıdır. Ne yapacağını bilemez. Hangisinin dediğini yapsam diye düşünür. Hemen rütbelere bakar çünkü kimin rütbesi daha büyük ise onun dediği olur. Binbaşının dediğini yapmaya karar verir. Ve sabah 06:30 da gelir ve sırasıyla binbaşının talimatlarını yerine getirir.Yüzbaşı önce sesini çıkarmaz. Binbaşının vazifesi erken biter ve nöbet odasında askerle yüzbaşı kalır. Yüzbaşı başlar bağırmaya…
- l a n sen kimsin asker. Sen benim burada olduğumu görmüyor musun. Neden emrime aykırı davrandın. Çabuk yat 100 şınav çek ve 1000 metre sürün… 1000 kere ben salağım diye bağır… askerde mecburen yapar…
Asker dersini çok iyi anlamıştır. Ertesi gün yine aynı komutanlar nöbetçi olurlar. Bu sefer asker yüzbaşıdan korkusundan onun dediğini yapmaya karar verir. Ve saat 06:15 gelir. Selam verir selam verir vermez binbaşı başlar bağırmaya
- ... sen kimsin… sen benden sonra nasıl gelirsin… senmi komutansın yoksa ben mi.. yat 100 şınav çek, 1000 metre sürün ve 1000 kere ben salağım diye bağır.. askerde hemen onun dediğini yapar... askerliğinin uzamasını istemeyen asker mecburen komutanın cezasına razı olur.
Bin kere ben s a l a ğ ı m diye bağırdıktan sonra nöbet odasına gelir, selam verdikten sonra
Asker - Komutanım bir maruzatım var.
Binbaşı - söyle asker
Asker - Sizinle yüzbaşının istekleri çakışıyor. Sizin dediğinizi yaptığımda o kızıyor ve ceza veriyor. Onun dediğini yaptığımda siz kızıyor ve ceza veriyorsunuz. Ne yapmalıyım.
Binbaşı - oğlum kimin rütbesi daha büyükse onunkini yapmak zorundasın. Bak şimdi iyi izle.
Binbaşı - “yüzbaşıııı!” diye bağırır.
Yüzbaşı - emredin komutanım
Binbaşı - Oğlum 10 tane şınav çek, 10 metre sürün ve 10 kere ben salağım diye bağır
Yüzbaşi - Emredersiniz komutanım der ve denileni yapar. Binbaşı askere döner anladın mı oğlum der.
Asker - Anladım komutanım der. İçindende pis pis sırıtır.
Mesai biter… komutanlar lojmana, asker de bölüğüne gider..
Ertesi gün nöbet listesine bakar… yüzbaşı ile asteğmen nöbetçidir.
Askerimiz artık tecrübelidir. Asker 06:15 te odaya geldiğinde bakar ki kimse yok. Oturmaya başlar 15 dk. sonra asteğmen gelir. Yüzbaşının gelmediğini gören asker hemen işleri asteğmenin talimatları doğrultusunda yapmaya başlar… 15dk sonrada yüzbaşı gelir…
Yüzbaşı - Askerrrrr!!!
Asker - Emredin komutanım
Yüzbaşı - Oğlum ben sana demedim mi yerler süpürülmeden çaylar gelmeyecek..
Asker eğer asteğmenim böyle dedi dese.. dünkü hadiseden öğrendiği şeye aykırı bir şey söylemiş olacak… çünkü rütbesi yüksek olanın dediği geçerlidir. Asker de bahane bulmadan şöyle der.
Asker - dediniz komutanım
Komutan - dediğim halde neden emrime karşı geldin.. yat 100 şınav çek, 1000 metre sürün ve 1000 kere ben salağım diye bağır…
Asker şöyle düşünmeye başlar. Binbaşıya yüzbaşıyı şikayet ettim, meydan da yüz başıya kalınca olan bana oldu... off

ne yapacağım der. Neyse 1000 kere ben salağım diye bağırdıktan sonra tekrar mesai biter ve herkes yerine döner… ertesi gün listeye bakar yine yüzbaşı ile asteğmen nöbetçidir. Yüzbaşı üst rütbeli olduğu için onun dediği saatte yani 06:15 te gelir. Sandalye ve masaları silmeye başlar.. bu sırada yine asteğmen gelir çayların olmadığını gören asteğmen
Asteğmen - Askerrrrrr!
Asteğmen - Oğlum ben sana demedim mi önce çaylar gelecek…
Asker - Dediniz komutanım
Asteğmen - neden o zaman emrime itaat etmiyorsun ha..
Asker - Yüzbaşının talimatı var komutanım. Önce temizlik sonra çay..
Asteğmen - Ben burada yüzbaşı falan görmüyorum sen görüyor musun…
Asker - Hayır efendim. Ama biraz sonra gelir..
Asteğmen - İyi o zaman yüzbaşı gelene kadar 100 sınav çek, yüz şınavı bitirdiğinde eğer gelmezse 1000 metre sürün sürünmen bittiğinde eğer gelmezse 1000 kere ben s a l a ğ ı m diye bağır…
Asker bütün cezaları bitirir bitirmez yüz başı gelir bakar ki yerler süpürülmemiş ve temizlik yapılmamış…
Yüzbaşı - Askerrrrrrrrr?
Yüzbaşı - Oğlum neden temizlik bitmemiş ha!
Asker - cezamı çekmekle meşguldüm komutanım.
Yüzbaşı - ya demek öyle
Asker - evet komutanım.
Yüzbaşı - neden ceza çekiyordun oğlum.?
Asker - sizin talimatlarınız doğrultusunda işime başlamıştım ki… “o anda asteğmenle asker göz göze gelir. Aklından şu geçer “yüz başıyı şikayet ettim yüzbaşı anamı ağlattı” “şimdi asteğmeni şikayet etsem asteğmen sülalemi ağlatır”
Yüzbaşı - evet oğlum
Asker - s a l a k l ı k edip emrinize aykırı davrandım komutanım…
Yüzbaşı - emre aykırı davranmanın cezasını biliyorsun değil mi oğlum?
Asker - 100 şınav, 1000 metre sürünme ve 1000 kere ben s a l a ğ ı m diye bağırmak..
Yüzbaşı - Ne duruyorsun başla o zaman…
Bu hikayeden çıkaracağımız dersler.
Bu hikayeden çıkaracağımız dersler.
Bir asker sadece bir komutanın emrinde olsa hatta 100 asker bir komutanın emrinde olsa hepsi tek emir ile hareket ederler ve çatışma olmaz.
Aynen bunun gibi bir yatırımcı kendi içerisinde bulunan duygu,düşünce ve karar askerlerini, hem iç piyasanın emrine, hem dış piyasanın emrine, hem temel analize, hem teknik analize, hem tüyoların emrine uydurmaya çalıştı mı anası da ağlar sülalesi de ağlar.. kimin dediğini yapsam diye şaşırır kalır. zarar üstüne zarar eder...
Birinin olmadığı yerde diğerinin dediğini yapmaya çalışır. buda kararları böler ve ikleştirir hatta karar mekanizmasını dumura uğratır... bu nedenle ky ler şunu unutmasınlar...
bi yol seçin... ve o yolu iyice öğrenin... daha sonra yolun inceliklerini anlamaya çalışın...
bu yolda zarar ederseniz edin.. ama aynı yolda kalırsanız mutlaka hatalarınızı görürsünüz.. yol değiştirmekle hedefe çabuk varamazsınız...
yatırım kararlarında çatışma yaşamak istemiyorsak yani alsam mı almasam mı satsam mı satmasam mı gibi çatışmalar ve çelişkiler yaşamak istemiyorsak tek yol seçilmeli...
kağıdım çıkıyor ama imkb ekside dow ekside o zaman ne yapmalıyım?
yada kağıdım düşüyor ama iç dış piyasa yükseliyor ne yapacam şimdi? diye diye bir hal almakatan kurtulmanın yolu yukarıdaki hikayeyi anlamaktan geçer...