Borsa Mania Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. 22 Şubat 2012, 21:41:46

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1] 2 3 4 ... 11 +   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Analiz okulu, bilmediklerimi ayaklarımın altına koysam başım göğe değermi  (Okunma Sayısı 12616 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
taypen
Sıkı Dost
**

Rep Gücü: 0
Karizma: 18

« : 14 Mart 2009, 15:46:17 »

1. Borsanın en büyük tecrübesi para kazandıktan sonra nihayet ben öğrendim deyip her şeyini kaybedenler olmuştur.
2. Kazandıkça hala öğrenemedim diyenlerde kazanmıştır.
3. Şımarıklık yok.
4. Kendine zaman tanıman lazım
5. İmkb ilk 15-20 kağıtlarının dışına kesinlikle çıkmayacaksın.
6. Kumar ve spek pATRon kağıtlarından uzak duracaksın.
6. Bir bankanın aracı kurumuyla çalışacaksın.
7. Eurolıne mATRıks foreks ıbs gibi derinlik hizmeti veren bir servis sağlayıcısına üye olacaksın ve gözünü ekrandan ayırmayacaksın
8. Her gün grafikleri çalışacaksın
9. Bütün haber kaynaklarını okuyacaksın v.s v.s.
10.Herşeyden önce sabırlı olacaksın desteklerden alıp dirençlerden satacaksın belki senede 3-5 defa işlem yapacaksın fakat Bu doğrusu 11.Yılmak yok mesela. 11 . maddeyi sonra yazalım1

İŞLEM HACMİNE DİKKAT !!! EĞER İŞLEM HACMİ TAVAN YAPMIŞSA DÖNÜŞE 1 GÜN KALDI DEMEKTİR !!!
taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #1 : 14 Mart 2009, 15:48:59 »

İLLE DE BİR ŞEY İÇİN ÖNLEM ALACAKSAN "ÖNLEM ALMAMA HUYUNA" ÖNLEM AL
Bu sefer formasyon dersi yok... birazda iç disiplinimizi geliştirelim. Formasyonlar ve göstergeler bittiğinde lazım olacaklar...
Her hangi bir iş yaparken eğer o iş beklentilerimizin dışında gelişiyorsa bizi ya sinir eder, ya üzer yada kahreder. Fakat o işle ilgili sonuçları önceden biliyorsam oluşacak sonuçlara göre önlemimi alabilirim...Bazı insanlar işi oluruna bırakıp beklentilerinin yolunda gitmemesi durumunda ne gibi önlem alacaklarını bilmemektedirler hata ve hatta önlem almak dahi akıllarına gelmemektedir... beklentilerin tepe taklak olması sonucunda duygularının esiri olan kişiler yanlış kararlar verip "ben nerde hata yaptım" demek yerine başka bir günah keçisi ararlar. O halde bu başlık neyi ifade ediyor... ne demek istiyor bizlere? Bir iş yapmak istediğimizde önce o işi yapmaya "KARAR" vereceğiz. Çoğu insan "KARAR" verdiğini sanır fakat sadece yaptığı şey temennide bulunmaktır. Yani o işin olmasını istemektir.. "KARAR" vermek bu değildir.. "KARAR VERMEK" ile "TEMENNİ ETMEK" arasında çok büyük bir fark vardır... hisse-alım satım yaparken çoğumuz aslında karar vermiyoruz sadece temenni ediyoruz. temmenniyle iş yapanlar temennilerinin gerçekleşmemesi durumunda başka temennilere girerler oda gerçekleşmeyince atın ölümü arpadan olsun diyerek iş yaparlar... daha önceki derslerimizde bu meseleye az çok işaret ettik.. aldığı hisse düşmeye başlayan bir insan bu hisseyi alırken çıkacak temennisiyle alır... daha sonra düşmeye başladığında tekrar çıkacak temennisinde bulunur... iyice düştüğünde de artık ümitler kesilmiş temenniler bitmiş ve atın ölümü arpadan olsun diyerek çok aşağıdan satmaya karar verir ve bunu yapar... nedense kararlar temenniler bitince devreye giriyor. "TEMENNİLER MENİ GİBİDİR" evet yanlış duymadınız bildiğiniz sperm gibidir.. eğer sperm anne rahmine düşmezse o spermden iş çıkar mı? elbette çıkmaz... ne çocuk olur nede başka bir şey... çocuk olması için illede ana rahmine girmesi şarttır.. o halde hisse alırken temennilerimizin "KARAR"rahmine girmesi gerekiyor... yoksa ha bire şikayet edip duracağız veya birilerine söveceğiz... ilk alacağımız önlem budur arkadaşlar... yani ilk önce "temenniyle" iş yapmayıp "kararla" iş yapmak olacak. bu şekilde davranmayan arkadaşlar bunun önlemini almalı.. buna nasıl önlem alınır? ilk önce "KARAR" İLE "TEMENNİ" arasındaki farkı bilmekle işe başlayacağız... bunu çok basit bir örnekle açıklayıp konumuzu bitirelim…iki yatırımcı düşünüyoruz…birinci yatırımcının adı KARAR ikinci yatırımcının adı TEMENNİ TEMENNİ ağabeymiz bir hisse seçiyor ve çıkacağını temenni ediyor… sağdan soldan duydukları da bu temennisine güç katıyor.. hissenin düşmeyeceğine olan inancı o hisseyi almasını sağlıyor… hisse hem düşerken hemde çıkarken ne gibi önem alması gerektiğini bilmiyor… bilese de “bir şey olmaz canım” diyerek izlemeye devam eder.. ve sonuç hüsrandır.. KARAR ağabeymiz ise hisseyi sağdan soldan duyarak değil duysa bile önce analizini yapıp. Daha sonrada hissenin hem kârdayken hemde zarardayken, kendisinin nasıl davranacağını önceden tespit eder.. “karar” ile “temenni” arasında ki en büyük fark kişiyi eyleme ...ürmesidir. Gerektiğinde satması gerektiğinde de almasıdır.. bu yüzden temenni ile harekete başlayıp en sonunda mecburen karar vermektense.. kararla başlamak, kararla izlemek, kararla bitirmek daha güzeldir ve daha faydalıdır..
burada anlatılan şeyler kimseyi bağlamaz haberiniz ola….Karar vermek ve temenni etmek arasındaki farkı az çok anladığımıza göre artık hisse alım ve satım yaparken verdiğimiz kararın (temenni de olabilir) gerçekten karar mı olduğunu anlamak için, hisse belirlediğimiz fiyatlara geldiğinde acaba işleme döküyormuyuz buna bakacağız.. işleme dökülüyorsa buna karar diyebilirsiniz.. beklediğimiz fiyatlar geldiğinde hala tereddüt ediyorsak veya başka senaryolar kurmaya başlıyorsak bilin ki o temennidir karar değildir..Bu husus üzerinde çok duruyorum. Sebebi de şudur… Bu kadar büyük yatırımcılar arasında bizim gibi küçük yatırımcıların para kazanabilmesi veya en azından piyasa tutunabilmesi için yapmaları geren en önemli şey kararlı olabilmeyi öğrenmektir... bunun en güzel örneklerinden biri de ZAYBABA dır.. şahsını tanımam ama bana yaptığı tavsiyelerden bir tanesini Analiz okuluna ilk başladığımızda 11.maddeyi özellikle yazmadım.. kararlılığın ispatını yapma hususunda örnek olması için bıraktım.. “11.YILMAK YOK MESELA..... 11 . maddeyi sonra yazalım..”analiz okulunun ilk sayfasına bakabilirsiniz… şimdi yazıyorum 11.maddeyi “11.YILMAK YOK MESELA ISC 4.70 CIVARI ALMAK İÇİN TAKİB EDECEK HERGÜN EMİR VERECEKSİN BİR GÜN ALIRSIN VE HEDEF KOYACAKSIN MESELA 8.00 OLMADAN SATMAYACAĞIM GİBİ.ZAMANI GELDİKÇE KONUŞURUZ. “ Bu tavsiye yazıldığı zaman İŞCTR 5.50-6 arası gidip geliyordu hisse 3.60 ları gördü…Şu anda 4.70 ten alanlar ve kararlılıkla bekleyenler kârdalar… 3,60 a kadar düşmesini beklemek yada stop koyup satmak ayrı bir mesele oraya girmiyoruz…önemli olan karar verdiğiniz bir şeyi uygulmaktır.. zaten uygulamıyorsanız on karar değildir sadece istek beklenti yada temennidir…bizler önlem almayı bilmeliyiz..önlem alamıyorsak buna da önlem almalıyız..büyük yatırımcılar önlemlerini her türlü alıyorlar..önlemli bir piyasada kararsız ve önlemsiz hareket etmek sadece kayıp getirecektir..aksi ise uzun vadede istikrarlı kazanç getirecektir…İnanmayanlar izlemeye devam etsinler…

İŞLEM HACMİNE DİKKAT !!! EĞER İŞLEM HACMİ TAVAN YAPMIŞSA DÖNÜŞE 1 GÜN KALDI DEMEKTİR !!!
taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #2 : 14 Mart 2009, 15:56:11 »

BORSA YATIRIMCISI İÇİN KAZANMANIN KURALLARI

PSİKOLOJİ

Borsa işlemlerinin başarılı ve uzun ömürlü olması için verimli, huzurlu ortamda çalışmak gerekir. Borsaya asla insan kendi sorunlarını getirmemelidir.

İnsanları genellikle olumsuz borsa deneyimleri etkiler. Endişe, hırs, korku, yapılan işi çok etkiler. Hissi olarak girilen pozisyonlar genellikle kayıp ile sonuçlanır.

Arka arkaya kayıplar gelirse, faaliyetler azaltılarak beklemek gerekir. Böyle durumlarda işlem yapmaya zorlanmak insanı mahveder. Geri çekilmek en iyisidir.

Yayınlanan borsa dergileri ve bültenleri daima piyasanın gerisinde kalır. Çünkü olmuş olaylar hakkında bilgi verirler. Borsa kapandıktan sonra yorumcular borsa endeksinin neden düştüğünü veya çıktığını anlatırlar. Bu iş, genellikle deneyimsiz trader’lar veya trader’lık yapmayan kişiler tarafından yürütülür. İyi trader işlem yapar.

Hisse senedi piyasasını anlamaya çalışma çabası boş bir çabadır. Para kazanmaya konsantre olmalı, borsa ve piyasayı anlamaya değil.

Daha fazla para kazanmanın en iyi yollarından biri hedef belirlemek, grafiklere konsantre olmak, bilinç ve bilinç altını kazanmaya yönlendirmektir.

Ne kadar disiplinli olunursa o kadar çok kazanılır.

TEKNİK
Borsa işlemlerinde başarı sağlamak için grafik okumak şarttır. Grafik ile çalışmak sörf yapmaya benzer. İyi bir dalgayı yakalamak gerekir. Bu dalganın fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilmeye gerek yoktur. Sadece nerede ve ne zamanda hareket edeceğinizi bilmek yeterli olabilir. Bu nedenle grafiklere yardımcı olarak kullanılan yüzlerce indikatör ve karmaşık formüllerinin bütün detaylarını bilmeye gerek yoktur. Neyin, nerede kullanılmasını bilmek yeterli olacaktır.

Hangi bilgiye sahip olursanız olun, ne yaparsanız yapın, yanlış yapabilirsiniz. Bu nedenle riski mutlaka kontrol altında tutmak gerekir. Herhangi bir işlemde asla borsadaki toplam sermayenin % 2 ’sinden fazlası riske atılmamalıdır. (MUSTAFA YELBOĞA)"

taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #3 : 14 Mart 2009, 16:03:13 »

BORSADA ZARAR EDENLERİN DUYGULARINI TAHLİL ADINA UYARLAMADIR...

Bazı KY ler ZARAR edince kendine zarar vermeye başlar, bazıları başkalarına zarar verir, bazıları depresyona girer, bazıları ise hayal dünyasına sığınır. Bunlar 10 sınıfa ayrılırlar.

1. Otomatik depresifler: Bazı yatırımcılar teknik analizi ve nasıl yatırım yapılması gerektiğini beceremeyince içine kapanır ve depresyona girer. Bu gruptakiler grafiğin her hareketinden depresyon çıkarırlar! Bu yatırımcıları içlerindeki alıngan, kırılgan ve incinmiş bir çocuk yönetir. Dış piyasadan bile kendilerini suçlarlar. "Ben ne yaptım da bana bunu yaptılar?"

2. Olağan öfkeliler: Bu gruptakiler düşüş yada zararla karşılaştığında agresifleşir ve çevresine şiddet uygular. Gariban ama gururlu, kesintisiz sinirlidirler. Sürekli söylenir, birilerini suçlarlar, Öfkelerini ilgisiz kişilere yönlendirirler. niye dow düştü.. imkb neden düşmedi.. Patronları zam yapmaz, gidip eşlerini döverler.

3. Komplo teorisyenleri: Bu gruptakiler İMKB her düştüğünde yada beklentisinin aksine hareket ettiğinde paranoya yapar, kendilerine komplo kurulduğunu düşünürler. ben çıktım yükseldi, ben girdim düştü senfonisini söylerler. Ters giden durumu nasıl aşacaklarını düşünmek yerine, İMKB yi kimlerin bu hale koyduğunu bulmaya çalışırlar. bunu yapanlar hakkında yabancı yada bıyıklı yabancı hakkında genellikle bilgileri yoktur ama 'niyet okuma' yoluyla birilerini suçlarlar. Ankara usulü politik analizlerde sık kullanılan bir tarzdır.

4. Kısmetçiler: Bu grup ise karşılaştığı ilk zararda hemen kader/kısmetçiliğe yönelir. İstediğine ulaşamamışsa 'kısmetinde' olmadığı içindir. Yürekten inandıkları kısmet teorisini doğrulayacak bir olay yaşadıkları için çok da mutludurlar!

5. Kararlı anlar: Azmin zaferine inananlardır. Denemekten yılmazlar. Sonuç alıncaya kadar ısrarla denemeye devam ederler. Kararlılığın ve ısrarın gücünün her şeye yeteceğini düşünürler. doğruyu öğrenen kadar sermayelerinin % 50 si gider tabi..

6. Kendini acındıranlar: Bu gruptakiler hisseyle ilgili yorumlama sorunlarını başkalarına kaldırtırlar. Bir düşüşle karşılaşınca hemen bir kahraman spek ya da kurtarıcı ararlar. İnsanların merhametini harekete geçirerek, onlardan istediklerini alırlar. Gariban kredisi kullanmayı, kendine acındırmayı iyi bilirler. Yetişkin kadınların erkeklerden yapılması zor bir şey istediklerinde beş yaşındaki sevimli kız çocuğu sesi kullanmaları bile bu modele dayanır.

7. “Bir yol daha var” cılar: Bu gruptakiler esneklik sihirbazıdır. "Bir insanı hedefine ...üren yol göklerdeki yıldızların sayısı kadardır'derler. "Bir yol olmadıysa diğeri olur", "Atımızı alan yolumuzu da almadı ya," atasözünden ilham alır, bir yol bulamazlarsa yol açarlar. Bir medrese olmadıysa başka medresenin peşinden koşarlar. Medrese kendisine uymuyorsa, kendini medreseye uydurur.

8. Arabeskleşenler: İstediğini alamayınca küsüp mızmızlaşan, içe dönüp kendini dünyaya kapatan, alıngan ve her şeyi 'gurur meselesi' yapan arkadaşlardır. Aslında küstükleri şey karşılarındaki kişi değil, kaderleridir. İçlerinde daima dönen bir plak vardır: "Ben insan değil miyim/ Ben kulun değil miyim/ Tanrım dünyaya/ Beni sen attın/ Çile çektirdin derman arattın/ Beni sen kullarına oyuncak mı yarattın!"

9. Kendine zararlılar: yaptığı zararı çıkaramayıca kendine zarar vermeye başlayanlardır. Kariyerinde hayal ettiği yere gelememiş bir sanatçının alkolik olması bu duruma bir Örnektir. Uç bir örnek ise bazı fanatiklerinin konser sırasında Müslüm Gürses'e ulaşamayınca, kendilerini jiletlemeye başlamasıdır!

10. Hayal dünyasına sığınanlar: Hayallerindeki kâra ulaşamayınca, hayali bir Kâr yaşamaya başlayanlardır. şurda alsaydım şu kadar kar ederdim gibi.. Bu kişiler 'sert' gerçekler karşısında, 'soft' hayallere sığınır. Gerçekle ilişkilerini askıya alıp, kendi hayal dünyalarında, kendi ideal evrenlerini oluştururlar. Sonra da kendi iç dünyalarına iltica ederler

taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #4 : 14 Mart 2009, 16:08:55 »

ÇARELER.....

İstediğimiz kâra ulaşmak için birkaç denemede istediğimiz sonucu alamadıysak önümüzdeki seçenekler nelerdir?

"1. Sabır yolu. Tembelliğe düşmeden ve taviz vermeden beklemeyi deneyebilirsiniz. Şartlar olgunlaşıncaya kadar beklemek sonuç almayı kolaylaştırır. Doğru zamanı, doğru zemini bekle ve tekrar dene. Gittiğin medreseler olmadıysa medreseden vazgeçme. Medrese bulundu mu tekrar dene.

2. Esneklik yolu. Hiçbir hedefe tek yoldan gidilmez. Başka yolları dene. Bir hedefe giden yol, gökteki yıldızların sayısı kadardır. Bir kapıyı kırk kere çaldığında açmadılarsa, kırk kapıyı daha çal. Esnek ol. Öteki seçenekleri yokla. Medrese senin istediğin gibi değilse senin istediğin gibi bir medrese çıkar. Her hoca kaba değildir.

3. Kararlılık yolu. Kendini ve şartları zorla. Tüm konsantrasyonunu ver ve tüm gücünle yüklen. Kırk yere bir metrelik kuyu kazma, bir yere kırk metrelik kuyu kaz. Kırk kapıyı çalma, bir kapıyı kırk kere çal. Açan olmadıysa çilingir çağır! Kapıyı farklı anahtarla açmayı dene. Olmadıysa kapıyı kır! Kararlılık en olmazı oldurur. En ufak bir şeyde medreseyi terk etmek senin gibi cesur bir kıza yakışmaz.

4. Yeni akıl yolu. İnsanın yolu değil aklı tıkalıdır. Kör noktalarını görmek için ya aklını geliştir ya da başka insanların fikrini sor. Yeni bir çözüm için gereken yeni bir akıldır. Unutma: "Zihin paraşüt gibidir, açıldığında iş görür." Biz senin iyiliğin için gerekli olan şeyleri söylüyoruz. Başkaları ne söylüyor…

5. Kendini geliştirme yolu. Başarısızlık yetersizlikten doğar. Kendini engellerinden büyük hale getir. O kadar değerli hale gel ki, o kapıdan geçmen için seni davet etsinler. Sen duyguların değilsin. Duygular sen varsan yaşarlar. Onlar seni değil sen onları yönetmelisin.

6. Modelleme yolu. O engelleri başkasının nasıl aştığını öğren. En iyileri taklit et. Yapanlar nasıl yapmış? Bak ve onlar gibi değerlendir

7. Öğrenilmiş çaresizlik yolu. O hedeften vazgeç. Kendini bırak ve bir daha deneme. Müslüm Gürses'in 'Kul Kaderini Yaşar, Bahtına Ne Çıkarsa' şarkısını dinle. Bunalıma gir ve hiçbir şey yapma! " M.S..

taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #5 : 14 Mart 2009, 16:12:23 »

TEKNİK ANALİZ NEDEN ÖNEMLİDİR?

1.Temel analizde kullanılan bilgiler doğru olmayabilir.

2.Temel analistin hesaplamalarında hatalar olabilir.

3.Bunlar doğru olsa bile piyasa yanlışını düzeltmeyebilir.

teknik analizde ise her şey grafiktedir. şirketle ilgili bir haberin bize ulaşması ve bizim haberi yorumlamamıza kadar geçen sürede hisse primlenir. biz is neden primlendiğini anlamaya çalışırken haber gelir. haberi daha önceden satın alanlar haberi yeni satın almak isteyenlere satarlar. çoğunlukla öyle olur. oysa bu haberler daha çıkmadan hissenin birileri tarafından toplandığını grafik çubuklarında ve göstergelerde görebiliyoruz. tek akıllı sizmisiniz kardeşim deyip haber düşmeden bizde hisseye dahil oluruz. bunun örneklerini çok verdik. en son örneğimiz en son atölye çalışması olan şeker piliç tir.
ne bir haber okuduk nede bir bilgi ulaştı bize. ama 3 gün önce eklediğimiz hisseyi yorumlamışız ve eklemişiz..

şunu unutmayın her alıcının bir maliyeti vardır ve aldığı maliyetin altına satmayı istemez.
fakat mecbur kalırsa satar ama bir yere kadar. belli bir zararı göze alır ve malı basar. bunu malı daha aşağıdan yerine koymak için yapar. bunuda belli bir zarar sınırı içinde yapmak zorundadır. iş matematikseldir. bu gizli hesapları % 5 opsiyonla grafik bizlere veriyor. yeterki grafiği anlamasını bilelim..

taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #6 : 14 Mart 2009, 16:38:20 »

..............NEDEN KAYBEDİYORUZ.....
Diyelim ki bir asker 3 tane komutanın emrine veriliyor. Asker alt rütbede olduğu için komutanın emrini yapmak zorundadır aksi halde komutan onu cezalandırır. Şimdi bu askerin durumuna bakalım.

1.Komutanın Emri ; Her gün sabah 06.00’da geleceksin , önce odanın yerleri süpürülecek daha sonra sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı sileceksin. Sonra da çayımızı getireceksin. Anladın mı asker. Asker de emredersiniz komutanım der. Komutanın rütbesi binbaşıdır.

2.Komutanın Emri ; Her gün sabah 06.15’da geleceksin , önce sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı sileceksin daha sonra odanın yerleri süpürülecek. Sonra da çayımızı getireceksin. Anladın mı asker. Asker de emredersiniz komutanım der. Komutanın rütbesi yüz başıdır.

3.Komutanın Emri ; Her gün sabah 06.30’da geleceksin , önce çayımızı getireceksin, daha sonra sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı sileceksin daha sonra odanın yerleri süpürülecek. Anladın mı asker. Asker de emredersiniz komutanım der. Komutanın rütbesi asteğmendir. Üç komutan arasında en düşük rütbeli budur.

Binbaşı , nöbet odasına geldiğinde asker şunları sırasıyla yapacaktır.
1. Sabah 06:00 da gelinecek
2. Yerler süpürülecek
3. Sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı silecek
4. Çay getirilecek…

Yüzbaşı, nöbet odasına geldiğinde asker şunları sırasıyla yapacaktır.
1. Sabah 06:15 da gelinecek
2. Sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı silecek
3. Yerler süpürülecek
4. Çay getirilecek…

Asteğmen, nöbet odasına geldiğinde asker şunları sırasıyla yapacaktır.
1. Sabah 06:30 da gelinecek
2. Çay getirilecek…
3. Sırayla sandalyeleri, masaları, pencereleri, vazoyu, kitaplığı silecek
4. Yerler süpürülecek

Günler geçer ve asker her komutanın nöbetinde ayrı ayrı tavır alır. Hangi komutan o gün nöbetçi ise o komutanın istekleri doğrultusunda hareket eder. Çünkü emre muhalefet askerliğinin uzamasına sebep olabilir. Hatta hapse bile girebilir.
Ve bir gün savaş çıkar… asker, nöbetçi komutan listesine bakar. Binbaşı ve yüzbaşının nöbetçi olduğu yazılıdır. Ne yapacağını bilemez. Hangisinin dediğini yapsam diye düşünür. Hemen rütbelere bakar çünkü kimin rütbesi daha büyük ise onun dediği olur. Binbaşının dediğini yapmaya karar verir. Ve sabah 06:30 da gelir ve sırasıyla binbaşının talimatlarını yerine getirir.Yüzbaşı önce sesini çıkarmaz. Binbaşının vazifesi erken biter ve nöbet odasında askerle yüzbaşı kalır. Yüzbaşı başlar bağırmaya…
- l a n sen kimsin asker. Sen benim burada olduğumu görmüyor musun. Neden emrime aykırı davrandın. Çabuk yat 100 şınav çek ve 1000 metre sürün… 1000 kere ben salağım diye bağır… askerde mecburen yapar…
Asker dersini çok iyi anlamıştır. Ertesi gün yine aynı komutanlar nöbetçi olurlar. Bu sefer asker yüzbaşıdan korkusundan onun dediğini yapmaya karar verir. Ve saat 06:15 gelir. Selam verir selam verir vermez binbaşı başlar bağırmaya
- ... sen kimsin… sen benden sonra nasıl gelirsin… senmi komutansın yoksa ben mi.. yat 100 şınav çek, 1000 metre sürün ve 1000 kere ben salağım diye bağır.. askerde hemen onun dediğini yapar... askerliğinin uzamasını istemeyen asker mecburen komutanın cezasına razı olur.
Bin kere ben s a l a ğ ı m diye bağırdıktan sonra nöbet odasına gelir, selam verdikten sonra
Asker - Komutanım bir maruzatım var.
Binbaşı - söyle asker
Asker - Sizinle yüzbaşının istekleri çakışıyor. Sizin dediğinizi yaptığımda o kızıyor ve ceza veriyor. Onun dediğini yaptığımda siz kızıyor ve ceza veriyorsunuz. Ne yapmalıyım.
Binbaşı - oğlum kimin rütbesi daha büyükse onunkini yapmak zorundasın. Bak şimdi iyi izle.
Binbaşı - “yüzbaşıııı!” diye bağırır.
Yüzbaşı - emredin komutanım
Binbaşı - Oğlum 10 tane şınav çek, 10 metre sürün ve 10 kere ben salağım diye bağır
Yüzbaşi - Emredersiniz komutanım der ve denileni yapar. Binbaşı askere döner anladın mı oğlum der.
Asker - Anladım komutanım der. İçindende pis pis sırıtır.
Mesai biter… komutanlar lojmana, asker de bölüğüne gider..
Ertesi gün nöbet listesine bakar… yüzbaşı ile asteğmen nöbetçidir.
Askerimiz artık tecrübelidir. Asker 06:15 te odaya geldiğinde bakar ki kimse yok. Oturmaya başlar 15 dk. sonra asteğmen gelir. Yüzbaşının gelmediğini gören asker hemen işleri asteğmenin talimatları doğrultusunda yapmaya başlar… 15dk sonrada yüzbaşı gelir…
Yüzbaşı - Askerrrrr!!!
Asker - Emredin komutanım
Yüzbaşı - Oğlum ben sana demedim mi yerler süpürülmeden çaylar gelmeyecek..
Asker eğer asteğmenim böyle dedi dese.. dünkü hadiseden öğrendiği şeye aykırı bir şey söylemiş olacak… çünkü rütbesi yüksek olanın dediği geçerlidir. Asker de bahane bulmadan şöyle der.
Asker - dediniz komutanım
Komutan - dediğim halde neden emrime karşı geldin.. yat 100 şınav çek, 1000 metre sürün ve 1000 kere ben salağım diye bağır…
Asker şöyle düşünmeye başlar. Binbaşıya yüzbaşıyı şikayet ettim, meydan da yüz başıya kalınca olan bana oldu... off ne yapacağım der. Neyse 1000 kere ben salağım diye bağırdıktan sonra tekrar mesai biter ve herkes yerine döner… ertesi gün listeye bakar yine yüzbaşı ile asteğmen nöbetçidir. Yüzbaşı üst rütbeli olduğu için onun dediği saatte yani 06:15 te gelir. Sandalye ve masaları silmeye başlar.. bu sırada yine asteğmen gelir çayların olmadığını gören asteğmen
Asteğmen - Askerrrrrr!
Asteğmen - Oğlum ben sana demedim mi önce çaylar gelecek…
Asker - Dediniz komutanım
Asteğmen - neden o zaman emrime itaat etmiyorsun ha..
Asker - Yüzbaşının talimatı var komutanım. Önce temizlik sonra çay..
Asteğmen - Ben burada yüzbaşı falan görmüyorum sen görüyor musun…
Asker - Hayır efendim. Ama biraz sonra gelir..
Asteğmen - İyi o zaman yüzbaşı gelene kadar 100 sınav çek, yüz şınavı bitirdiğinde eğer gelmezse 1000 metre sürün sürünmen bittiğinde eğer gelmezse 1000 kere ben s a l a ğ ı m diye bağır…
Asker bütün cezaları bitirir bitirmez yüz başı gelir bakar ki yerler süpürülmemiş ve temizlik yapılmamış…
Yüzbaşı - Askerrrrrrrrr?
Yüzbaşı - Oğlum neden temizlik bitmemiş ha!
Asker - cezamı çekmekle meşguldüm komutanım.
Yüzbaşı - ya demek öyle
Asker - evet komutanım.
Yüzbaşı - neden ceza çekiyordun oğlum.?
Asker - sizin talimatlarınız doğrultusunda işime başlamıştım ki… “o anda asteğmenle asker göz göze gelir. Aklından şu geçer “yüz başıyı şikayet ettim yüzbaşı anamı ağlattı” “şimdi asteğmeni şikayet etsem asteğmen sülalemi ağlatır”
Yüzbaşı - evet oğlum
Asker - s a l a k l ı k edip emrinize aykırı davrandım komutanım…
Yüzbaşı - emre aykırı davranmanın cezasını biliyorsun değil mi oğlum?
Asker - 100 şınav, 1000 metre sürünme ve 1000 kere ben s a l a ğ ı m diye bağırmak..
Yüzbaşı - Ne duruyorsun başla o zaman…

Bu hikayeden çıkaracağımız dersler.

Bu hikayeden çıkaracağımız dersler.
Bir asker sadece bir komutanın emrinde olsa hatta 100 asker bir komutanın emrinde olsa hepsi tek emir ile hareket ederler ve çatışma olmaz.
Aynen bunun gibi bir yatırımcı kendi içerisinde bulunan duygu,düşünce ve karar askerlerini, hem iç piyasanın emrine, hem dış piyasanın emrine, hem temel analize, hem teknik analize, hem tüyoların emrine uydurmaya çalıştı mı anası da ağlar sülalesi de ağlar.. kimin dediğini yapsam diye şaşırır kalır. zarar üstüne zarar eder...
Birinin olmadığı yerde diğerinin dediğini yapmaya çalışır. buda kararları böler ve ikleştirir hatta karar mekanizmasını dumura uğratır... bu nedenle ky ler şunu unutmasınlar...
bi yol seçin... ve o yolu iyice öğrenin... daha sonra yolun inceliklerini anlamaya çalışın...
bu yolda zarar ederseniz edin.. ama aynı yolda kalırsanız mutlaka hatalarınızı görürsünüz.. yol değiştirmekle hedefe çabuk varamazsınız...

yatırım kararlarında çatışma yaşamak istemiyorsak yani alsam mı almasam mı satsam mı satmasam mı gibi çatışmalar ve çelişkiler yaşamak istemiyorsak tek yol seçilmeli...

kağıdım çıkıyor ama imkb ekside dow ekside o zaman ne yapmalıyım?
yada kağıdım düşüyor ama iç dış piyasa yükseliyor ne yapacam şimdi? diye diye bir hal almakatan kurtulmanın yolu yukarıdaki hikayeyi anlamaktan geçer...

taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #7 : 14 Mart 2009, 16:40:03 »

.................... NEDEN KAYBEDİYORUZ.... DEVAMI

yatırım yaparken bir yolda beceri sahibi olmak duygu ve düşüncelerini beceri sahibi olduğu o yolda kullanmak gereklidir diye her zaman söylüyoruz.. uzun vadede kazançlı olmanızı sağlayacaktır.. ilk başta kimin dediğini yapacağım diye çelişki yaşarsınız.. daha sonra ki günlerde keşke şunun dediğini yapsaydım dersiniz... bunun haklılığını zaman gösterir.. anlık düşünme ve anlık yatırım kararı sayaseinde uzun vade düşünme becerisini elde edemiyoruz... ve hep zarar yazıyoruz...
bir karar veriyoruz.. bu hisseyi alacağım... fiyatı tespit ediyorsunuz... buraya düşünce alacağım diyorsunuz.. ve ya burayı kırınca alırım diyorsunuz... zaman geliyor ve hisse istediğiniz fiyatlara geliyor ama siz almıyorsunuz... çünkü dış piyasanın emrine girmişsiniz yada iç piyasanın emrine girmişsiniz.. halbuki siz daha önce ne içi nede dış piyasaya bakmadan fiyat tespiti yapmıştınız.. gelirse alacam demiştiniz... ne oldu neden değiştiniz... değişmenizin sebepi karar askerini başka komutanların emrine vermenizdir.. ve aylardır beklediğiniz o fiyata gelmesine rağmen bir tüyo ile o kararlılığını gidiveriyor.. ve anlık karar değiştirip başka hisseye dalıyorsunuz... sonuç % 90 zarar.. halbuki diğer tarafta kalmaya devam etseydiniz % 90 kar edecektiniz... işte arkadaşlar karar vermek için bir referansınız olsun.. bu referans ister teknik ister temek ister ne..
ama referansınızın gereği onu uygulayınki kararsızlıktan ve endişelerden kurtulun...
endeks düşüyor diye sizin kağıt düşecek diye bir kaide yok terside doğrudur... ama tek referansın emrine girmeyen her karar çelişkilere mahkum olacaktır... buda insanı madden ve manen çökertecektir...

taypen
Sıkı Dost
**

« Yanıtla #8 : 14 Mart 2009, 16:41:17 »

Başarılı Bir Futures Trade için Önemli Kurallar
Vadelmi işlemler yapanlar için Amerikalı uzmanlardan adeta ders niteliğinde altın öğütler. İşte alanında en uzman bir çok traderin sizler için çok özel ders notları. Genç VOP'un oyuncularına özel:

Başarılı Bir “Futures Trade” için Önemli Kurallar

Amerika’da binden fazla alanında tecrübeli vadeli uzmanına şu soru sorulmuş:

Vadeli piyasada başarılı bir alım-satım yapabilmenin püf noktaları nelerdir?

Yapılan çalışma sonucunda konu ile ilgili beş binden fazla öneri gelmiş.
Sizlerle bu öneriler içinde en önemli gördüklerimizi paylaşmak istiyoruz.

Koyun Olmaktan Korkma (Don’t be afraid to be a sheep)

Trendi takip et.

Neden piyasada olduğunun farkında ol. Sıkıntıdan kurtulmak için mi? Büyük
kazanmak için mi? Eğer bu soruya dürüstçe cevap verebiliyorsan, başarılı bir
futures trading için doğru yoldasın demektir.

Sistem kullan, herhangi bir sistem ve onu uygula. En kötü sistem bile
sistemsizlikten iyidir.

Limitlerinin üzerinde alım-satım yapma.

Sadece hedef karını ve zararlı pozisyondan ne zaman çıkacağını biliyorsan
pozisyon al.

Az bir sermaye ile bir çok piyasada işlem yapmaya çalışma.

§ Pozisyona girmeden önce Risk/kazanç dengesini mutlaka gözet.

Öncelikle Disiplin, Disiplin!

Hissi davranma ve disiplinli bir şekilde hareket et.

Disiplinli bir alım satım sistemi uygula. Organize, sistemli bir yaklaşımla
hissi davranışları elimine et.

Disiplinli bir para yönetiminin anlamı akıllı bir dağılım ve risk yönetimi
içerir.

Planlı bir şekilde hareket et. Ümitlerle, açgözlülükle, endişeyle ve korkuyla
değil.

Piyasaya girmeden önce alım-satım planı (trading plan) yap ve planını takip et.

İyi bir plan;

- Hedef fiyat

-Giriş ve çıkış noktaları

-Risk/ödül dengesi

- Stop noktaları

-Geçmiş fiyat seviyeleri hakkında bilgi

-Dönemsel etkiler

-İlişkili piyasa datalarının analizi

-Teknik analiz

ve bu gibi konuların hepsini içerir.

Giriş ve çıkış noktalarına karar ver ve uygula.

Disiplinli bir şekilde teknik analiz sinyallerini uygula.

Zararları Kısa Kes (Cut Losses Short)

Vadeli piyasada en önemlisi zararı kısa kesmeyi bilmek ve karlı pozisyonu
sürdürmektir. Basit gibi görünür ancak göründüğü kadar basit bir davranış şekli
değildir. İnsanın hata yaptığını kabullenmesi kolay değildir.

Bunun en kolay yolu beyninizin bir köşesine “Zararlarımı kısa kesmeliyim”
komutunu yerleştirmektir.

İlk zararın senin en küçük zararındır.

Bir çok tecrübeli trader; “Pozisyonunuz üçüncü günde de zararda ise, uzaklaş”
tavsiyesinde bulunmaktadır. Bu tür zararları hemen keserek enfeksiyonun
bedeninizi sarmasına izin vermeyin veya umutsuz bir aşkın içine düşmeyin.

Rüzgarı karşınıza alarak zararlı pozisyonda ısrar etmek zararların katlanmasına
neden olur.

Zarar limitini belirle ve zarar kes emirlerini kullan.

Karlı Pozisyonu Sürdür (Let Profits Run)

Karlı pozisyonunu sürdür. Ancak iyi bir pozisyonda da gerektiğinden fazla kalma.

Beynini birçok küçük zararları realize etmeye ve bir kaç büyük karı realize
etmeye programla.

Short Pozisyonda Trade Etmeyi Öğren (Learn To Trade From The Short Side)

Bir çok insan long gitmeye short gitmekten daha çok yatkındır.

İlişkili piyasalardaki farklılıkları gözlemle. Bir piyasa yükselirken diğeri onu
takip etmeyebilir.

Korkularını, açgözlülüğün, bilgisizliğin, büyüklüğün, aptalca hareketlerin,
endişelerin, sabırsızlığın vb. farkında ol. Çünkü bunlar sana piyasanın
karşısında olmaktan daha pahalıya mal olabilir.

Körü körüne bilgisayara bağlı bir alım-satım sistemi uygulama. Tamamen
bilgisayara dayalı bir alım satım planı tek en iyi plan değildir. Bilgisayar
kendi kendine düşünebilen bir varlık değildir ve onlara veri olarak ne
verirseniz çıkta olarakda sadece onu alırsanız. (Garbage in, garbage out)

Basit temel vadeli trading kurallarını iyi öğren. Basitçe ne yaptığını bilmeden
hareket eden kişiler kaybetmeye mahkumdur.

Heyacan Arayanlar Genellikle Kaybeder (Thrill seekers usually lose)

Eğer kumar oynama heyecanıyla vadeli piyasada hareket edersen, büyük ihtimalle
kaybedersin.

Vadeli piyasada spekülasyon yapmaya eğilimli birisi spekülasyonu bir iş
ciddiyeti içinde yapmalı ve ona göre davranmalı. Birçok kişinin yaptığı gibi
kumar gözüyle bakmamalı.

Piyasada Olacağın Süre İçin Kendine Makul Bir Zaman Hedefi Koy

Bir aracıda hesap açtığında, sadece yatıracağın para için karar verme. Alım
satım yapacağın süre içinde önceden karar ver. Bu yaklaşım senin “Las Vegas”
dediğimiz etkiden sakınmana yardımcı olur. Las Vegas yaklaşımını; “Bütün param
tükenene kadar trade yapmak” gibi tanımlayabiliriz. Tecrübeler göstermiştir ki
çok üzün süre ara vermeden spekülasyon yapan kişilerin para kazanmayı
sürdürememişlerdir.

Bir kenarda durmakda bir pozisyondur. Pozisyona girmek için sabırla beklemek
önemlidir. Kısaca pozisyon alırken kazanmak önemlidir.

Dedikodularla alım-satım yapma.

Bütün tüyoların ve bilgilerin farkında ol. Eğer elde ettiğin bilginin
doğruluğundan emin isen piyasanın hareketini bekle ve trend yönünde ona göre
pozisyon al.

Eğer kaynağın yeterli değil ise alım-satım yapma.

Yorgun düştüysen, piyasadan bir süreliğine uzaklaş. Özellikle zararda isen
vadeli piyasa talepkardır ve zaman içinde masraflı olabilir. Bir adım geri at;
bir süreliğine uzaklaş ve pillerini tekrar şaj et.

Eğer kendini çok zeki ve kurnaz görüyorsan dikkatli ol. Çünkü kurnaz ve akıllı
kişiler sıklıkla piyasaya biraz daha erken girerler. Bu kişilerin gerçekleri
görmeden potasiyel fiyat hareketlerini yakalamaya çalıştıkları için yanılma
ihtimalleri yüksek olabilmektedir.

Zarar Yazan Pozisyonu Arttırma (Never Add Losing Position)

Beladan uzak dur. İlk zararın senin en küçük zararındır.

Zararlarını analiz et ve zararları neden ettiğini öğren. Bir çok trader
hatalarından ders almaz ve hatalarının üzerinde düşünmez.

Eğer piyasaya yeni giriyorsan, en azından ilk yıl küçük bir tarder ol. Sonra iyi
ve kötü yaptığın alım-satımları analiz et. Sonra gerçekten yaptığın hatalardan
ders al.

Yanında bir not defteri taşı ve ilginç piyasa bilgilerini buraya yaz. Piyasa
açılışlarını, fiyat aralıklarını, stop emrilerini, kişisel gözlemlerini vb.
buraya yaz. Zaman zaman notlarını tekrar oku ve onları analizlerinde
performansın için kullan.

“Roma bir günde inşa edilmedi,” önemli bir gerçek hareket yok ki tek bir günde
gerçekleşsin. Spekülatör büyük piyasa hareketlerine dahil olabilmek ve bundan
yarar sağlamak için yeterli bir miktar teminatı hesabında herzaman tutmalı.

Beklenmedik karları realize et.

Her zaman stop emri kullan, her zaman, her zaman, her zaman…

Heyecan aramak için hiç bir zaman piyasalardan beslenme.

Sayfa: [1] 2 3 4 ... 11 +   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: