Bakan Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığına 'devam sinyali' verdi: Meydanların işaretini görmezden gelemeyizDışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Meclis'e giren tüm siyasi partilerin cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda büyük bir siyasi olgunluk ve meydanların gösterdiği istikamette hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Bir acelecilik içinde olmaya gerek olmadığı kanaatindeyim" dedi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, 22 Temmuz seçimlerinin TBMM'de cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirilemediği için bu tarihte yapıldığını hatırlatarak, o dönemde TBMM'nin itibarını düşünerek adaylığını geri çektiğini hatırlattı. O günlerde bazı partilerin bazı argümanlar ortaya koyduğuna işaret eden Gül, bu argümanlardan birinin de cumhurbaşkanını temsil kabiliyeti daha yüksek, taze bir Parlamento'nun seçmesi gerektiği yönünde olduğunu belirtti.
Bu gerekçelerin karşılanmış durumda olduğunu belirten Gül, "Şimdi karşımızda yeni bir Meclis var ve halkın yüzde 85'ini temsil ediyor. Şimdi hepimiz halkın iradesini iyi bir şekilde tahlil etmeliyiz. Bir acelecilik içinde olmaya gerek olmadığı kanaatindeyim. Bütün siyasi partiler iç değerlendirmelerini yapacaklardır. Görüşmeler yapılacak. Bütün siyasi partilerin bu süreçte aktif ve yapıcı bir şekilde yer almalarını ümit ediyorum. Milli irade herşeyin üstündedir. Onun verdiği istikamette hareket edeceğimize inanıyorum. Ben de bu istikamette hareket edeceğim" diye konuştu.
Gül, tüm siyasi partilerin büyük bir siyasi olgunluk içinde ve meydanların gösterdiği istikamette hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bunun için aceleye gerek olmadığını düşünüyorum" dedi.
'Meydanların işareti'
Bakan Gül, cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda "meydanların işaretini görmemezlikten gelemeyeceğini", ancak bu süreci Türkiye'yi güçlü bir şekilde çıkartacak şekilde götürmek gerektiğini söyledi.
Gül, oyunu büyük oranda arttırarak Türkiye'de iki kişiden birinin oyunu alan partisinin genel seçimde büyük başarı kazandığını kaydetti Gül, daha önceki mecliste bir zafiyet unsuru olarak gösterilen temsil kabiliyeti açısından da bu seçimin önem arz ettiğini belirtti.
Halkın sağduyusunun bu şekilde ortaya çıktığını kaydeden Gül, "Milletimizin kurumsal demokrasiye sahip çıktığı bir kez daha ortaya çıktı" dedi.
"Bu halkın 4,5 yıllık icraatımıza verdiği bir güvenoyudur" ifadesini kullanan Gül, AK Parti'nin bütün Türkiye'yi kucakladığını belirterek, Türkiye'nin her yerinden oy alan tek siyasi parti olduklarını, bir il hariç tüm illerden milletvekili çıkardıklarını kaydetti.
Gül, seçim sonuçlarının bazı çevrelerde halk muhtırası olarak yorumlandığının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:
"Biz bu tartışmalara girmenin Türkiye'ye hiçbir faydası olmadığı kanaatindeyiz. Biz bu seçimlerden Türk demokrasisinin güçlü çıktığına inanıyoruz. Şimdi halkın bu iradesi ortaya çıktığına göre ve egemenliğin de kayıtsız şartsız millete ait olduğunu hepimiz inandığımıza göre, halkın bu iradesi doğrultusunda hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz."
http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=321041