|
mavidünya
|
 |
« : 24 Temmuz 2008, 18:13:54 » |
|
Dünya piyasalarında büzüşme-çöküş dönemi başladı ve Amarika'da devlet zoruyla yapı olumlu tutulmaya çalışılıyor. Böyle bir yapı içinde dolarda kısa vadede 1 YTL'nin altını değil , dip olarak 1.1-1.18 YTL bölgesini sorgulamalıyız. Değerli dostlar, dolarda 1.1-1.18 YTL bandını ilk defa Temmuz 2007 tarihinde bu köşede tartışmış ve "1.30'ların altında kalınamaz" dendiği bir ortamda; dolar kurunun 1.1 YTL seviyesini görebileceğini net olarak sizlere aktarmıştım. O dönemde "Doların teknik analizi mi olur! Kur daha fazla asla düşemez" gibi başlıklar altında çok eleştiri almıştım. Geldiğimiz noktada; o gün beni eleştirenler şimdi "Dolar 1 YTL'nin altına gider" tezini ortaya atmaya başladılar. Amacı belli yorumlar Değerli dostlar, son günlerde okuduğum "Dolar 1 YTL'nin bile altına gider" açıklamalarına zamanında "Dolar 1.1 YTL olur" diyen kişi olarak daha önce karşı çıktığım gibi şimdi de karşı çıkıyorum ve dünya genelinde küresel bozulmanın öne çıktığı bir yapı içinde bunun bilerek ve belli bir amaç uğruna pompalandığının altını çizmek istiyorum. Nedenlerine geleceğim ama ilk etapta o günkü yazıma dönmek ve bazı noktaların altını çizdikten sonra senteze varmak istiyorum. Temmuz 2007'de ne paylaşmıştık? Siyasi anomali etkili O yazıdan bazı alıntılar: "Küresel likidite daha da azarsa, euro/dolar paritesi 1.40'ı geçerse, seçim sonuçlarından büyük bir sürpriz çıkmazsa ve petrol fiyatı artmaya devam ederse, dolar için 1.1 ve hatta 1 YTL bölgelerini sorgulayabiliriz. Detaylara gelince: 1- Türkiye'de değerlenen YTL kendimize özgü gerçeklerimizden kaynaklanmıyor. 2001 sonrası ortaya çıkan yüksek petrol fiyatı ve ürettiği likidite ile birlikte dünya üzerinde marjinal bir para akışı oluşuyor. 2- Makro gerçeklerin bozuk olmasından yola çıkarak finansal sonuçları değerlendirerek kurun neden patlamadığını sorgulayanlar son 5 yıldır sonuç alamıyorlar. Yukarıda tarif ettiğim dünya sistemindeki 2001 sonrası başlayan siyasal anomali bitmediği sürece de gerçekler ile sonuçlar ayrışmaya devam edecekler. Aynı mantık euro-dolar ve petrol için de geçerli. Arkasında bir paraya güç katan ordu, tek devlet, tek merkez bankası gibi unsurları olmayan, birleşemeyen Avrupa'nın eurosu neden 1.40'a koşuyor? Petrol neden 100 dolar yoluna girdi? 3- En önemli soru: 1.25'in aşağı geçilmesi için ne olması gerekir? Dünya genelince 2003 sonrası ortaya çıkan denklem devam eder, petrol fiyatları girdiği yeni yolda 100 dolara doğru ilerler, euro-dolar 1.40 direncini aşar, küresel likidite azarsa; Türk finans piyasalarında marjinal fayda sağlayacak seçim sonuçlarının oluştuğu bir ortamda; 1.25 altında 1.1 ve 1 YTL bölgelerini sorgulayabiliriz." Düşüş hayal olur Değerli dostlar, Temmuz 2007'de yazdıklarımızdan bir özeti paylaştıktan sonra gelelim bugüne. Yukarıdaki tez ile şimdi savunduğum; 1.1-1.18 YTL artık dip tezi arasında fark var mı? Hatırlarsanız; Kasım 2007'de "yüksek petrol fiyatının dünya piyasalarına marjinal fayda sağladığı yapının bittiğini" yine tez olarak paylaşmış ve petrol fiyatı yüksek kalsa dahi piyasalara olumlu etkisi olmayacak noktasının altını çizmiştim. Bu tezleri bir araya koyunca ve yukarıdaki detayları analiz edince sonuç çok açık; sistem bozulmasaydı ve 2007 Kasım ayında oluşan petrol fiyatının piyasalara yarar sağlama durumu devam etseydi, dolar kurunda düşüş trendini sorgulayabilirdik. Bu olmadığı için ve özellikle son 5 yıldır genleşen yapı, yataylaşma-büzüşme sürecine girdiği için içeride de dolar kurunda hayale varan düşüşleri sorgulamak doğru değil. Büzüşme-çöküş dönemi Sonuç1: 2001 sonrası ortaya çıkan yapıda özellikle 2003 sonrasında, yüksek petrol fiyatına dayanan ve sistemin genleşmesini sağlayan dinamik , 2007 Kasım ayında sona erdi. Şimdi dünya piyasalarında büzüşme-çöküş dönemi başladı ve Amarika'da devlet zoruyla yapı olumlu tutulmaya çalışılıyor. Sonuç 2: Böyle bir yapı içinde kısa vadede 1 YTL'nin altını değil , dip olarak 1.1-1.18 YTL bölgesini sorgulamalıyız. Son söz: "Dolarda patlama olur" diyenlere her zaman karşı çıktım ve sistemik bileşenler gereği, her yükselişde "satın, faize geçin" tezini savundum. Şimdi de diyorum ki; fazla düşüş olur deyip uçanlara değil, teknik göstergelerin söylediklerine itibar edin. Dünya piyasalarında büzüşme-çöküş dönemi başladı ve Amarika'da devlet zoruyla yapı olumlu tutulmaya çalışılıyor. Böyle bir yapı içinde dolarda kısa va... ( KB)
|