Borsa Mania Forum

*
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun. 23 Mayıs 2012, 21:08:09

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: DTP lideri Ahmet Türk Meclis'te Kürtçe konuştu, TRT yayını kesti  (Okunma Sayısı 697 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Elfida
anka kuşu
BorsaMania

Rep Gücü: 41
Karizma: 6882

insan görünüşüyle karşılanır kişiliğiyle uğurlanır

« : 24 Şubat 2009, 16:24:41 »

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin TBMM grup toplantısında konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yaptı.
        Türk konuşmasında 21 Şubat'ın dünya anadili günü olarak kutlandığını belirterek, "çok kültürlülüğü geliştirecek olanın çok dillilik olacağını" ve herkesin anadilini özgürce kullanması gerektiğini savundu.
        Türk, TRT Şeş'te Kürtçe yayın yapılabildiğini ancak bunun yasal dayanağının olmadığını söyledi. Kürtçe'nin "halka yasak, AKP ve devlete serbest olduğunu" söyleyen Ahmet Türk, ardından, konuşmasını Kürtçe sürdüreceğini açıkladı. Bu sözleri grup konuşmasını dinleyen DTP milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanırken Ahmet Türk Kürtçe konuşmaya başladı. Bu sırada TRT 3 üzerinden canlı yayın yapmakta olan Meclis TV yayını kesti.

BAŞBAKAN KONUŞUYOR DA
        BEN NİYE KONUŞAMIYORUM
        Türk, grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Şimdi birileri çıkacak parlamentoda böyle bir şey olmaz diyecek. Eğer bu ölçü alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Ama gelip grupta oturuyorlar" dedi. Türk "Başbakan, başbakan olarak Kürtçe konuşuyor ben niye Kürtçe, insanlarıma seslenmiyorum" diye konuştu.

Türk, konuşmasını Kürtçe yaptığı Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Grupta ne söylediniz?" şeklindeki bir soruya Türk "Ben dillerin güzelliği, dillerin kardeşliği, dillerin zenginliğinden söz ettim. Günümüz dünyasında dillerin meşru olması, kaybolmaması, dillerin bir zenginlik olduğu mantığıyla bu dilin yaşatılması konusunda mesaj verdim. Bugünkü çalışmamız bir grup çalışması. Şimdi birileri çıkacak, parlamentoda böyle bir şey olmaz diyecek. Eğer bu ölçü alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Onların Genel Kurul'a gelmesi kabul edilemez. Ama gelip grupta oturuyorlar. Biz burada dillerin güzelliğini anlatmak, bu dillerin yasal engellerin ortadan kaldırılması konusunda Türkiye için bir fırsat. Bu mesajı vermek için konuştum." diye konuştu.

TRT 3'ün yayını kesmesini ise Türk "Onu tahmin ediyorduk" şeklinde değerlendirdi. Kürtçe konuşmasıyla ilgili Meclis Başkanlığı'na bilgi vermediklerini söyleyen Türk, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürtçe konuşmasıyla ilgili bir soruya ise " Sayın Başbakan, Başbakan olarak Kürtçe konuşabiliyorsa ben niye Kürtçe insanlarıma seslenemiyorum. Biz bir mesaj verdik. 21 Şubat Dünya anadiller günü nedeniyle bir mesaj verdik. Tabi ki çalışmalarımızı bundan sonra resmi dille Parlamento'da yapacağız." karşılığını verdi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan:
        Türkçe konuşmalıydı, ama bir yaptırım olmaz
        TBMM Başkanı Köksal Toptan, resmi dilin Türkçe olduğunu vurgulayarak, "Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur" dedi.
        Toptan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün partisinin TBMM Grup Toplantısında Kürtçe konuşma yapmasına ilişkin, gazetecilerin sorusunu cevaplandırdı.
        TBMM Başkanı Toptan, "Resmi dil Türkçedir. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununda bu hüküm açıktır. Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur. Kimseye 'Kürtçe konuştu' diye bir yaptırım yapmam söz konusu değil. Mecliste ilk kez Kürtçe konuşulmuyor. Sık sık Genel Kurulda da yapılıyor. Ancak, burada dediğim gibi mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun amir hükümlerine aykırılık var mı yok mu ona bakmak lazım" diye konuştu.
        Türk'ün Kürtçe konuşmaya başlamasının ardından Meclis TV'nin canlı yayınını kestiğini belirten Toptan, "Kürtçe konuşmasının birkaç cümlesi Meclis TV'de yayınlandı. Konuşmasına Kürtçe devam edince yayın kesildi. Mesele burada bir kaç cümle konuşmak değil, mesele müsaade etmek değil, burada mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununa aykırılık yapılmasıdır" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün:
        Demokratik açılımları provoke etmeye yönelik bir girişim
        AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM Grup toplantısında Kürtçe konuşmasını, "Demokratik açılımları provoke etmeye yönelik bir girişim. 29 Mart seçimleri öncesinde yapılan siyasi bir atraksiyon" şeklinde değerlendirdi.
        Ergün, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, TBMM çatısı altındaki faaliyetlerin "ortak faaliyetler" olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla grup toplantıları da ortak faaliyetlerdir. Buradan verilen mesajların da ortak dilde yani resmi dil olan Türkçe verilmesi gerekir" dedi.
        Resmi dil ile anadil arasındaki farkı hatırlatan Ergün, tüm dünya parlamentolarında ortak dilin kullanıldığını söyledi.
        DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, Kürtçe konuşarak, "29 Mart seçimleri öncesinde siyasi bir atraksiyon" yaptığını ifade eden Ergün, Türk'ün konuşmasıyla "Sanki Kürtçenin önünde devasa engeller varmış gibi" bir hava yaratılmak istendiğini belirtti.
        Yapılan demokratik açılımları hatırlatan Ergün, "Kürtçe konuşmak yasaktı, serbest bırakıldı, öğrenmek yasaktı serbest bırakıldı, kitap, dergi, gazete, CD yasaktı serbest bırakıldı. Çocuklara isim verilemiyordu o da serbest bırakıldı ve en sonunda TRT Kürtçe yayına başladı..." diye konuştu.
        Ergün, Genel Başkan Türk'ün, DTP'nin çok dar bir seçmen kadrosuna siyasi mesaj vermek için yaptığı bu girişimin, demokratik açılımları provoke etmeye yönelik olduğunu ileri sürerek, Türk'ün geçen yıl Mayıs ayında yaptığı "Kürtçe yemin gibi siyasi şovlara yönelmeyeceğiz..." açıklamasını anımsattı.
        DTP'nin bu tür girişimlerle siyasi bir şov yaptığını ifade eden Ergün, "Bu tür provokatif eylemler, demokratik açılımları hızlandırmaz. Aksine tereddüt yaratır. Bu açılımlara karşı olanları güçlendirir" dedi.
        Yapılan hareketin yanlış olduğunu kaydeden Ergün, bu durumun demokratik tartışmalarla düzeltilebileceğini söyledi.

CHP MİLLETVEKİLLERİ DE ELEŞTİRDİ
        CHP milletvekilleri, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM Grubunda Kürtçe konuşmasını "doğru bulmadıklarını" dile getirdi.
        DTP'li Türk'ün, Kürtçe konuşmasına yönelik milletvekillerinin görüşleri şöyle:

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu: Grup konuşmaları, TBMM çatısı altında yapılan resmi konuşmalardır. Bu konuşmaların, resmi dil dışında yapılması doğru değildir. Bir arkadaşımız, Kürtçe yemin ettiği için sıkıntılar doğmuştu. Mitingde, sokakta, TBMM bahçesinde konuşulabilir ama grupta, resmi dil Türkçe dışında konuşma yapılamaz. Bireysel, kültürel haklar cumhuriyetin temelidir. Herkes sınırlarının ne olduğunu bilmesi lazım. Kimse bu hassas konuyu kaçırmasın.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman: Siyasette, gittiğiniz alanlarda insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek, sempati toplayabilmek adına yöre ağzı kullanabilirsiniz. Ama Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın da Türkçe dışında başka bir dil kullanmamaya özen göstermesi gerekir."

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ: Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçedir. TBMM'de Türkçe konuşulur. Herhangi bir dilde konuşma yapılamaz. Bu açıdan Kürtçe konuşma yanlış olmuştur, hatalıdır. Bunu kınıyorum. TBMM'nin gerekli önlemleri almasını bekliyorum."

CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük: Düşünmeden, planlanmadan atılan adımlar sürekli sorunlar yaratacaktır. Sonradan karşı karşıya kalınacak sorunların iyi hesaplanması gerekir. Meclis TV'nin Türk'ün Kürtçe konuşması üzerine yayını kesmesi konusunda, arkadaşlarımız haklı olarak ne yapacaklarını bilemedikleri için kesmişlerdir.

CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen: Anadilde konuşmayı, insan hakları meselesi olarak görüyoruz. Ama bu konu, Meclis çatısı altında siyasi şova dönüştürülmemeli.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı:
        ‘Devlet Kürtçe yayın yapıyorsa, Ahmet Türk de konuşur'
        MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, TBMM grup toplantısında Kürtçe konuşmasının yolunu, AK Parti iktidarının açtığını ileri sürerek, "Şayet Başbakan Kürtçe kelimeler ve cümleler kullanıyorsa, mitinglerinde Kürtçe pankartlar açılıyorsa, devlet televizyonu Kürtçe yayın yapıyorsa, Ahmet Türk'te maalesef Kürtçe konuşur" dedi.
        Paçacı, AK Parti iktidarının, Anayasada bir değişiklik yaparak, devlet televizyonunda Türkçe dışında başka bir dilde yayın yapma imkanı getirdiğini söyledi.
        Esas sorgulanması gerekenin, Ahmet Türk'ün konuşması değil, Anayasada yapılan bu değişiklik olması gerektiğini ifade eden Paçacı, şunları kaydetti: "MHP olarak bu yasa görüşülürken şiddetli bir şekilde muhalefet yaptık. Bugünlerin geleceğini de ifade ettik. Şayet Başbakan Kürtçe kelimeler ve cümleler kullanıyorsa, mitinglerinde Kürtçe pankartlar açılıyorsa, devlet televizyonu Kürtçe yayın yapıyorsa, Ahmet Türk'te maalesef Kürtçe konuşur. Bir topluluğun millet olmasının en önemli vasfı dildir. Eğer dil birliğini bozarsanız, farklılaştırırsanız, milletin birliği ve bütünlüğünü bozmuş olursunuz, milleti bölmüş olursanız. Türkiye'nin bugünlere gelmesinde en büyük sorumluluk, AKP hükümetleri ve Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bundan sonraki talepler ise eğitimde Kürtçe'nin kullanılması tarzında yoğunlaşacaktır. PKK'nın talepleri, maalesef demokratik açılım adı altında masumane bir paketle AKP tarafından hayata geçirilmeye çalışılacaktır. Yapılan konuşma Meclis İçtüzüğüne aykırı ama TRT 6'nın Kürtçe yayın yapmasındaki gerekçe, Güneydoğu'da yaşayan insanların Türkçe'yi anlamadığı ve anladıkları dil olan Kürtçe ile yayın yapma tarzında oluşmuş. O zaman devlet kendi vatandaşına anladığı dilde yayın yapıyorsa, o yörenin milletvekilleri de kendi seçmenine, o seçmenin anladığı dilden yayın yapma hakkına kavuşmuş olur. Bu yolu açan AKP'dir. Esas suçlu bu yolu kullanan değil, bu ortamı sağlayan AKP'dir."

Ahmet Türk'ün Kürtçe yaptığı konuşmadan:
        Başbakan Arzu'ya "atom karınca" dedi,
        ben de diyorum ki "sessiz böcek"
        DTP'li milletvekillerinin ve belediye başkanlarının Kürtçe konuştukları için cezalandırıldığını ancak Başbakan'ın mitinglerde Kürtçe konuşmayı kendine bir hak olarak gördüğünü ifade eden Türk "Yani Kürtçe Kürtlere yasak ancak AKP'ye ve devlete serbesttir. Bu ikiyüzlü yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değildir" dedi. DTP olarak Türkiye'de resmi dilin Türkçe olmasına herhangi bir itirazlarının olmadığını da söyleyen Türk, "Ancak yerel yönetim gibi, eğitim alanı gibi, basın yayın alanı gibi, ya da yerel meclisler gibi alanlarda Kürtçe üzerindeki bütün yasakların kalkması ve Anayasal güvenceye bağlanması talebimizin de son derece gerçekçi bir insani talep olduğunun anlaşılmasını istiyoruz" dedi.
        Türk "hem dünya anadil günü olması hem Kürtçe üzerindeki baskı ve yasakların sürüyor olması hem de anadil korkusunun yapay bir korku olduğunu anlatmak için" konuşmasının kalan 10 dakikalık bölümünü Kürtçe yaptı. Türk'ün yaptığı konuşma grup toplantısındaki milletvekilleri ve izleyiciler tarafından ayakta alkışlanırken, Türk'ün Kürtçe konuşmaya başlaması ile Meclis Tv de yayınını kesti. Türk, konuşmasının Kürtçe bölümünde ise dilin Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu:
        "Çünkü Kendi dillerinden başka dil bilmeyen Kürtler, bu yüzden bir çok baskı gördüler. Askeri darbe döneminde devlet birçok kişiyi tutukladı, zindana koydu. Ben de tutukluydum. Bizim ailelerimiz ziyarete geliyordu, başka dil bilmedikleri için Kürtçe konuşmak istiyordu. Ancak Kürtçe konuşmanın hem bize hem de kendilerine yönelik baskı aracı olduğunu ve bu yüzden dayak yediğimizi bildikleri için Kürtçe konuşmuyorlardı. Biz buna rağmen bazen ‘nasılsın anne', diyorduk onların yüreği kırılmadan dönmelerini istiyorduk. Sonra bunun baskısını görüyorduk, dayak yiyorduk. O zaman ben kendime şöyle bir söz verdim; ‘Bir gün, resmi bir toplantıda anadilimle konuşacağım' dedim."

BİZ SELAM BİLE VERSEK DAVA AÇIYORLAR
        Türk, Başbakan Erdoğan'ın TRT Şeş'te partisini ve yaptığı çalışmaları övdüğünü ancak DTP'li üyelerin kendi dilleri ile selam verdikleri zaman dava açıldığını belirterek, "Bir belediye başkanı kendi diliyle halkla bir araya geldiğinde dava açılıyor. Ama başbakan Kürtçe konuşunca kimse bir şey demiyor. Biz bunu doğru bulmuyoruz, bu ikiyüzlü bir yaklaşımdır." dedi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de hatırlatan Türk, kadınların gününü şimdiden kutladığını belirterek, "Kürtler yıllar önce kadınlara büyük önem verdiler. Kürt ataları yıllar önce şunu söylemişler. Aslan aslandır ne erkektir ne kadındır. " dedi. 21 Mart Nevruz Bayramı'na vurgu yapan Türk halkın büyük bir coşku ile Nevruz'u kutlayacağını söyledi.
        Türk konuşmasının son bölümünde yerel seçimleri değerlendirdi. 29 Mart seçimlerinin kendileri için büyük önem taşıdığını vurgulayan Türk şöyle konuştu:
         "Başbakan birkaç gün önce Diyarbakır'daydı. Yanında Sayın Kutbettin Arzu da vardı. Arzu için ‘Atom karınca' dedi. Merak ettim acaba ne yapmış Kürtler için? Tek bir kez yemin etmek için kürsüye çıktı. Nasıl oluyor da atom karınca oluyor. Bana göre olsa olsa sessiz böcektir"
        Türk Kürtçe yaptığı konuşmada, Kürtlerin ünlü şairi Cigerxwin'den de bir dize okudu. Türk'ün konuşmasının ardından Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş da yine Kürtçe teşekkür etti.

kaynak http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=117610

Üyeye Bela Gelmez,mod Kızmadıkça,
mod Kızmaz,Üye Azmadıkça

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri "Yatırım Danışmanlığı" kapsamında değildir.
Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar, Portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile
müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum
ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile
risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım
kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

elfidanın saklı bahçesi
saklı bahçede ki yazılar bana gelen maillerin paylaşımıdır
http://www.borsamania.net/forum/index.php?topic=7099.new#top
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: