2010'da üretim kapasitesini 2 misline çıkaracak olan Karel Elektronik, ABD'li bir şirkete telekomünikasyon alanında ürün üretecek. ABD pazarına fason üretim yaparak hızlı bir giriş yapacak olan şirket, şartlar oluşursa söz konusu ülkede ürün geliştirme faaliyeti de başlatabilir.
Sermayesinin yüzde 26,92'sini temsil eden hisse senetlerini geçen yılın ekim ayında halka arz eden Karel Elektronik, gözünü ABD'ye dikti. Telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren, ikinci iş olarak da elektronik kart üretimi yapan şirket, ABD'li bir telekominikasyon markasına OEM yani fason üretim yapmak için harekete geçti. ABD'de yerleşik bir şirkete telekomünikasyon alanında ürün üretecek olan şirket, yurtdışında ilk kez kendi markasını kullanmamış olacak. Şirketin ABD ile ilgili ikinci planı ise söz konusu ülkede AR-GE faaliyetlerini başlatmak.
Dış ticaretlerini yürütürken Karel markasını kullandıklarını ancak ABD pazarına girmek için farklı bir yol izleyeceklerini kaydeden Karel Elektronik Genel Müdürü Serdar Tunaoğlu, "Başka ülkede yerleşik bir şirketin ABD gibi büyük bir pazara kendi markasıyla girmesi için belli kanallar oluşturup marka tanıtımı yapması gerek. Bu zaman ve finansal kaynak gerektiren bir iş olduğundan ABD'ye orada yerleşik bir markaya üretim yaparak girmeye karar verdik" dedi.
Markası için fırsat kollayacak
ABD'ye OEM bazlı üretim yaparak çok daha çabuk gireceklerini belirten Tunaoğlu, 2008'in ilk yarısında ABD pazarında varolamak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Tunaoğlu, Karel markasıyla ABD'ye ne zaman girecekleriyle ilgili olarak ise şöyle konuştu: "ABD pazarı bizim için çok önemli. Çünkü ABD, ciro ve kârlılık düzeyinde belli kazanımlar getirir. Amacımız ABD'ye yakın olmak. Şu an için Karel markasını ön plana çıkarmak gibi bir amacımız yok fakat bunun fırsatını bulursak değerlendiririz. İlk aşamada pazarın dinamiklerini yakından takip eder duruma gelmek istiyoruz."
ABD'nin teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek için uzak durulmaması gereken bir ülke olduğunu kaydeden Tunaoğlu, ABD'de AR-GE faaliyetleri de başlatabileceklerine dikkat çekti. Halka arzdan sağladıkları geliri Karel bünyesinde başlatılan yatırımların finansmanında kullandıklarını da ifade eden Tunaoğlu, "Yatırımlar sonucunda üretim kapasitemiz yıl sonunda yüzde 30, 2010'da ise yüzde 100 artmış olacak" dedi. Bu arada Karel'in halka arzına arz tutarının 5 katı talep gelmişti. Şirket 4.36 YTL birim fiyattan sattığı hisselerden 21.3 milyon YTL gelir elde etmişti.
İhracatın payı artırılacak
İhracat yaptıkları ülkelerde şartlar oluştuğunda üretim de yapabilmek için organize olduklarına dikkat çeken Tunaoğlu, "İhracat yaptığımız bazı ülkeler belli bir süre sonra teknoloji de transfer etmek istiyorlar. Çünkü oradaki alıcılar sadece ticaret yapmak istemiyor" dedi. Tunaoğlu, korumacı pazarlar olmasına rağmen, şartlar oluştuğu taktirde Hindistan ve İran'da üretim yapmayı hayata geçirebilecekleri projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Karel'in

santralleri konusunda yaklaşık 16 yıldır faaliyet gösterdiğine de dikkat çeken Tunaoğlu, toplam satışlar içerisinde ihracatın payının 2000 yılından sonra kademeli olarak arttığını söyledi. Şu anda Karel'in

santrali üretiminin yüzde 30'luk kısmının yurtdışına ihraç edildiğini ifade eden Tunaoğlu, Gürcistan, Kazakistan ve Ukrayna gibi ülkelerde haberleşme alt yapısında kullanılan santrallar pazarını ihracat anlamında cazip bulduklarını söyledi. Tunaoğlu, 2010 yılında yurtdışı satışlarının toplam satışlar içersindeki payını yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
GSM'cilerin yatırımları hızlandı
Telekomünikasyon sektörünün gelecek vaat eden sektörlerden biri olduğunu ifade eden Tunaoğlu, bunun nedenin Türkiye'deki GSM operatörlerinin son dönemlerde yatırımlarını hızlandırmış olmalarından kaynaklandığını ifade etti. Türk Telekom'un özelleştirilmeden önce yatırımlar konusunda oldukça yavaş davrandığını savunan Tunaoğlu, özelleştirme sonrasında ise geçmiş yıllardan gelen yatırım açığının kapatılmaya başlandığını ifade etti. Telekomünikasyon sektöründe yaşanan yoğun rekabet nedeniyle Türkiye'deki GSM operatörlerinin birbiri ardına yatırım kararı aldığına dikkat çeken Tunaoğlu, sektörünün 3-4 yıl içerisinde çok daha hızlı büyüyeceğini ifade etti.
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=71935&KTG_KOD=210&ForArsiv=1