Yani siz hayyamın şarap içip içmediğini nasıl bu kadar kesinlikle iddia edebiliyorsunuz.
Biz onun şarabına karışmıyoruz, ama hiç bir şair, şarap içmeden bu kadar aykırı şiirler yazamaz
onun aykırı şiirlerini affettiren de bu şiirleri yazarken sarhoş olmasıdır. bundan dolayı hoş görülmüştür.
Aksi halde normal bir kafadaki insan bu kadar aykırı şiir yazmaz. yazdırmazlar da zaten. devrinde ona gösterilen bu tolerans onun çoğu zaman sarhoş olduğundandır. ki Bütün dünya hayyamı bu özelliği ile de tanıyor zaten.
Ona gösterilen hoşgörü bizim neyzen tevfik'e gösterdiğimizin aynısıdır. Eğer neyzen, şiirlerini ayık kafayla yazmış olsaydı inanın kafasını gözünü yararlardı. Delidir ne yapsa yeridir demiş işi kapatmışlardır.
Hayyam da aynı durumdadır. Sarhoş kafayla yazdığı kanaatında oldukları için ona da bu açıdan bakmışlardır.
Yoksa onun da kafasını gözünü hallederlerdi, hem de öyle bir devirde.
Sonra dumanlı kafa yazmışız diye neden bu kadar tepki gösterdiniz ki. Bu Hayyam'ın gerçek özelliğidir.
Kendisi şarapçıdır. Şiirlerini şarap içtiği zaman yazmıştır. Yani dumanlı kafayla.
Ayık iken matematik, astronomi ve diğer bilim dallarıyla ilgilenmiştir. ki ayık bir adam o şiirleri yazamaz, yazması da imkansızdır.
Biz hayyam şarhoş diye de ona ne kızar ne de onu aşağılarız. Ama gerçekleri de saklamak istemeyiz.
Ben şarap içiyorum, doğrudur;
Aklı olan da beni haklı bulur:
İçeceğimi biliyordu Tanrı,
İçmezsem Tanrı yanılmış olur.