Abdullah Gül cumhurbaşkanı olmamalı. Eşi Türkiye Develeti'ni Avrupaya şikayet etmiş (davayı kaybedeceğini anlayınca geri çekti) birisinin devletin en tepesine oturması etik değildir, doğru değildir. Ben şahsen kabul edemiyorum.
Benim değil ama Yılmaz Özdil'in bir önerisi var, merak edenler okusun...
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/7081005.asp?yazarid=249&gid=61&a=386132O zaman tepkinizin yerine halk seçsin işaretleyiniz... Yılmaz Özdil de kendisi pek muhterem toplum mühendisidir...
"Halk seçsin" seçeneklerden birisi ki, demokrasinin özüdür aynı zamanda...Ama burada halkı sorgulamamız lazım. "Halk" dediğimiz nedir? Ne kadarı siyasetle ilgilidir, kaç kişi bilinçli oy kullanır? Bunları göz önünde bulundurmak lazım.
Bizim halkımız batı toplumundan tamamen farklı, oradaki demokrasiyi birebir buraya oturtmak uygulamaya çalışmak abesle iştigaldir. Bize demokrasi hak özgürlükler hep tepside sunulmuş. Bu yüzden değerini bilmiyoruz, ama konu vatan toprağı olunca bir şehit cenazesinin arkasında10.000ler kendiliğinden oluşuyor. Çünkü biz bu toprakların her karışı için kan döktük, değerini biliyoruz.
Ama cumhurbaşkanı kimdir? Neyi temsil eder? Görevleri nedir? Manevi değeri nedir? Kaç kişi bilir kaç kişi önemser? Makama layık olmak gerekir, geçmişinle, yaptıklarınla ve yapmayı düşündüklerinle.
Cumhurbaşkanlığı seçimi "Halk seçsin" denecek kadar basite indirgenemez. Zaten halk görevini yapmış, "önceden seçilen" vekillerini seçmiş, Millet Meclisini oluşturmuş.
Bundan sonrası vekillerin görevidir, farklı görüşler, ideolojiler bir araya gelip, seçmelidirler. "Ben dedim oldu" mantığı demokratik değildir. Demokraside çoğunluk her istediğini yapamaz, özelliklede toplumun herkesimini ilgilendiren konularda.
Oy meselesine gelince kendi değerlendirmemi yapacak ve karar verecek kadar yeterince bilgim olduğu için kendi seçimimi yaptım.