|
decameron
|
 |
« Yanıtla #11 : 13 Aralık 2007, 10:23:25 » |
|
SÖNMEZ AGB, BURSA'DA HYUNDAI KLİMA ÜRETECEK Hyundai ile tüketici elektroniği ve ısıtma-soğutma sistemleri alanında distribütörlük anlaşması imzalayan Sönmez Holding'in iştiraki Sönmez AGB'nin, Bursa'da 20 milyon dolarlık yatırımla 2008'in ilk yarısından itibaren "Hyundai klima" üretimine başlayacağı bildirildi. Sönmez Holding Teknoloji Grubu üst yöneticisi (CEO) Osman Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sönmez AGB'nin, mayıs ayı başında Hyundai ile tüketici elektroniği konusunda yaptığı distribütörlük anlaşmasına geçen ay ısıtma-soğutma sistemlerini de kattığını anımsatarak, bu alanda Hyundai'nin Türkiye'deki tek temsilcisi olduklarını belirtti. Akın, tüketici elektroniğinden gemi üretimine, ağır iş makineleri üretiminden otomotive kadar çok farklı alanlarda dünyada önemli bir pazar payı bulunan Hyundai'nin, Türkiye'deki pazar profiliyle de çok uyumlu olduğunu ifade ederek, "Fiyat segmenti, orta segmentte. Kaliteli ürünleri çok pahalı deği,l ama çok da ucuz değil, orta segmentte satan bir firma. Yani Türkiye'deki tüketici profiline yüzde 100 uyan bir yapısı var" diye konuştu. Hyundai Genel Müdürü Tony Cho'nun da katılımıyla kasım ayında imzalanan anlaşmanın üretimi de kapsadığına dikkat çeken Akın, bu çerçevede 10 gün süreyle Malezya, Hong-Kong, Çin ve Kore'yi kapsayan Uzak Doğu ülkelerinde Hyundai'ye üretim yapan firmalarda incelemelerde bulunduğunu anlattı. -"YATIRIM FİZİBİLİTESİ MARTTA TAMAM"- Akın, üretim için prensip kararı aldıklarını, ancak yatırım fizibilitesi ve hangi firmayla çalışacakları konusunun henüz sonuçlanmadığını belirterek, şunları söyledi: "Öyle sanıyorum ki mart ayının sonuna kadar yatırım fizibilitesini bitiririz. Hyundai'nin üreticilerinden 2 tanesiyle el sıkışmak üzereyiz. Biri Çinli, diğeri Malezyalı, hangisiyle çalışacağımıza karar vereceğiz. Yatırımla ilgili gerekli finansal enstrümanlar hepsi ayarlanmış durumda, onunla ilgili de sıkıntımız yok. Yerimizi de ayarladık. Biz bu işe prensip olarak karar verdik. Firmalar, 'Biz sizinle beraber üretelim, bunu Avrupa'ya da satarız, problem değil' diyor. Avrupa ve Orta Doğu pazarı için de sıkıntı yok. Fakat sıkıntı, işçilik maliyetleri. Gerçi klimada bir antidamping yasası var. O, biraz bizi rahatlatıyor. Ama, tabi antidampinge göre üretim tesisi kurulmaz. Avrupa'da da rekabet edeceksin. Burada önemli olan şu ki bu tamamen maliyet işi. Şimdi Türkiye'de biz bunu üretebilir miyiz? 'Evet üretebiliriz'. Geldiğimiz nokta ise kaça üretebiliriz, rekabet edebilir miyizin çalışmalarını ve yatırım fizibilitesini yapıyoruz. Aşağı yukarı yatırım fizibilitesinde de belli noktalara geldik." -ÜRETİM 2008 ORTASINDA- Akın, atıl üretim kapasitesine sahip tesis kurmanın mantıklı olmadığını, aşamalı bir yatırım düşündüklerini ifade ederek, şöyle devam etti: "Benim yaptığım hesapta, birinci yıl işe başlamak için 20 milyon dolarlık yatırım yeterli. Tükiye'de fason üretim çok gelişmiş durumda. TOFAŞ bile bugün binlerce ürünü yan sanayiye yaptırıyor. Bizim de bazı yatırımları yapmamıza gerek yok. Onları yan sanayide yaptırabilir durumdayız. Sadece bazı parçaları belki yurt dışından ithal etme durumunda kalabiliriz. Sonuç itibariyle ben bir montaj işinden bahsetmiyorum, üretim işinden bahsediyorum. Kısa zamanda iyi yol aldık. Başarılı olursak bunu büyütmek çok kolay, ama küçültmek çok zor. Aşağı yukarı görünen o ki 2008'in birinci yarısını bitirdiğimiz zaman üretim işine başlayabilecek hale geleceğiz." Kalifiye eleman konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını, bunu telafi edebilmek için şirket bünyesinde bir akademi kurarak kendi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını dile getiren Akın, "Şu anda 300 kişi çalışıyor. Tahminen üretime başladığımızda ilk aşamada 250 kişilik daha istihdam sağlayabiliriz" dedi. -10 BİN METREKARE ÜRETİM TESİSİ- Yalova yolu üzerindeki Sönmez AGB binasının arkasında kalan 10 bin metrekarelik alana klima üretim tesisi kuracaklarını, mevcut 12 bin metrekarelik kullanım alanıyla birlikte toplam 22 bin metrekarelik bir tesise sahip olacaklarını kaydeden Akın, "Şu anda bile, depolama alanlarıyla Bursa'ya çok ciddi bir lojistik tesisi kazandırdık" diye konuştu. Osman Akın, klima üretiminin yanı sıra birbirine paralel işler olması dolayısıyla TV üretimi üzerinde de çalıştıklarını sözlerine ekledi. ***SNPAM***SONME*** (AA)
(13/12/2007 - 10:13:20)
|