TRKCM - Trakya Cam
Hakkında 1978 yılında Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. tarafından kurulan ve Şişecam Topluluğu içinde, düzcam alanındaki faaliyetleri yürüten Trakya Cam Sanayii A.Ş., Türkiye düzcam sanayinin öncü ve lider firmasıdır.
Trakya Cam, en son teknolojilerle üretim gerçekleştirmekte olup,
temel camlar (düzcam, buzlu cam, ayna, lamine cam, kaplamalı cam, mimari uygulamalar),
otomotiv camları ve diğer ulaşım araçları camları
enerji camları
beyaz eşya camları
alanlarında faaliyet göstererek inşaat, otomotiv, enerji, beyaz eşya, mobilya ve tarım sektörlerine girdi sağlamaktadır.
Trakya Cam, 1981 yılında devreye aldığı float hattıyla, Doğu Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ekseninde, modern float teknolojisi ile üretim yapan ilk firma olmuştur. Gerçekleştirdiği float, otocam ve işlenmiş cam yatırımları ve geniş ürün portföyü ile Türkiye'de ve bölgede düzcam sanayisinin gelişmesine öncülük etmiştir.
Bugün ulaştığı üretim kapasitesi ile, düzcam sektöründe Dünya'da 8., Avrupa'da ise 4. büyük firma olarak yerini almış 2008 yılında 2,886 çalışanı ile 752 milyon $ net ciro seviyesine ulaşmıştır.
Trakya Cam, "bölgede liderlik" vizyonu ve "çok odaklı üretim" anlayışı çerçevesinde, iştiraki Trakya Glass Bulgaria EAD kimliği ile Mart 2006'da Bulgaristan'da Balkanlar'daki ilk float hattını devreye almıştır.
Trakya Cam, iştiraki Trakya Yenişehir Cam Sanayii A.Ş. bünyesinde Bursa Yenişehir'de Haziran 2007'de üretime başlayan 5. float hattı, Haziran 2007'de devreye aldığı Kaplamalı Camlar Fabrikası, Kasım 2007'de faaliyete başlayan 6. float hattı ve Ekim 2008'de devreye aldığı lamine hattı yatırımlarıyla yurtiçinde de büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir.
Rusya pazarına yönelik olarak Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde Düzcam Fabrikası ile ilgili araştırma ve fizibilite çalışmalarına başlamak üzere Rusya Federasyonu özel Ekonomik Bölgeler Yönetimi Tataristan Cumhuriyeti yerel idaresi ile 14 Şubat 2009'da fizibilite çalışma protokolü imzalanmıştır.
Trakya Cam ve Saint-Gobain Mısır ve Rusya'da, düzcam (float) faaliyetlerini ortaklaşa geliştirme kararı almışlar ve bir niyet anlaşması imzalamışlardır.
Bu kapsamda Trakya Cam, Saint-Gobain'in Mısır'da yerel bir ortakla birlikte yapmakta olduğu projeye %14,87 oranında iştirak etmiştir.
Buna ilaveten, Rusya Tataristan Cumhuriyeti'nde bir float hattının kurulması için Trakya Cam ve Saint-Gobain arasında bir ortaklık (joint venture) kurulacaktır.
Trakya Cam; üretim ve pazar yapısı, müşteri odaklı anlayışı, Ar-Ge'ye verdiği önem, ihracat potansiyeli, özverili ve kaliteli insan kaynağı ve gerçekleştirdiği önemli yatırım projeleri ile büyüyerek gücünü pekiştirme iddiasını taşımaktadır.
http://www.trakyacam.com.tr