|
tsubasaa
|
 |
« : 09 Kasım 2009, 09:15:15 » |
|
UZEL MAKİNA/UZEL, "İMKB'DEN 'TAHTALARI TEKRAR AÇIN' İSTEĞİNDE BULUNDUK, DEĞERLENDİRME SONUCUNU BEKLİYORUZ" Uzel Makina'nın yaşadığı sıkıntılı dönemlerin sonucu olarak Mayıs 2008'de İMKB'deki tahtalarının kapatıldığını hatırlatan Önder Uzel, "Bunun iki nedeni vardı hukuki dosyalarımızla ilgili 2008 yılının oditi istendi. Ama biz bunu yaptıramadık çünkü yaşadığımız finansal sıkıntı nedeniyle denetim firmamız Deloitte'a borcumuzu ödeyemedik. Borcumuzu ödemeden de yeni raporlama yapılmadı. SPK mevzuatına göre de denetçiye borcunuzu ödemeden denetçi değistiremiyorsunuz. SPK'ya durumumuzu anlattık ve bir istisna yapılarak biz 2008 oditimizi tamamladık ve geçtiğimiz hafta İMKB'ye gönderdik. Şimdi İMKB'den 'tahtaları tekrar açın' isteğinde bulunduk, değerlendirme sonucunu bekliyoruz" dedi.Dünya Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Uzel Makina Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Önder Uzel, 2009 Nisan ayından itibaren Uzel'in önünde yeni bir sayfa açıldığım ve şirketin bundan sonra daha da güçlenerekrekabet ortamında yerini alacağını söyledi. Uzel, yapacakları en önemli isin 'piyasada kaybedilen güveni yeniden inşa etmek olduğunu belirtti. Bugün 20 milyon dolan bankalara olmak üzere 200 milyon dolara yakın borçlan bulunduğunu kaydeden Uzel, en geç 4-5 yıl içerisinde bu borçlan sıfırlayarak tedarikçileri ve yatınmcı-lanyla yola devam ermeyi hedeflediklerini dile getirdi. Uzel Makina'nm yeniden hayata dönmesi için küresel krizin 'firsat' getirdiğini söyleyen Uzel, "2008 yılında finansal sıkıntıya girdiğimizde üretim için tedarikçilerden parça alamaz duruma geldik. Alacağı olan tedarikçiler bize mal vermedi. Ancak 2009'da yeniden hayata dönüş operasyonu için yola çıktığımızda, kriz nedeniyle is yapamaz duruma gelen yan sanayici, iş yapabilmek için bize ürün verdi, borçlarımızı yeniden yapılandırdı. Bu konjonktürün bize sağladığı bir avantaj oldu" dedi.Nisan 2008'de üretimin durması sonucunda 48 yıllık iş ortaklan Massey Ferguson'un lisans ve distribütörlük anlaşmasını iptal ettiğini kaydeden Önder Uzel, 'Ticari olarak da hukuksal olarak da hoş olmadı. Türkiye'de haksız rekabet davası açtık. İleride uluslararası tahkime de taşıyacağız" dedi.Üretime 1 yıl ara verdikten sonra bayilerinin de desteğiyle 14 Nisan 2009'da Uzel markasıyla yeniden traktör üretimine başladıklarını ifade eden Uzel, "Gönüllü olanlar oturduk şirketi nasıl kurtarabileceğimize baktık. Stoklarımızı kontrol ettik. Küresel krizin de etkisiyle 2008'de bize mal vermeyen tedarikçi kapılarını bize açtı. İkinci önemli hadise 'fabrikamızı geri istiyoruz' diyen bayilerimiz Bytruck firmasını kurdular ve şirkete destek oldular. Alacakları olmasınaağmen yeni bir oluşum içinde tekrar fabrikayı çalıştırmak için yanımızda yer aldılar. Fabrikayı çalıştırmak için gece-gündüz çalıştık" dedi. İlk traktörü 14 Nisan 2009 tarihinde hattan çıkardıklannı kaydeden Uzel, aylık satışlarının şu anda 250 adet olduğunu söyledi. Uzel, "Aylık bin adetten fazla sipariş aldık ama henüz o kadar üretemiyoruz. Çok az olan işletme sermayemizi dikkatli kullanmak zorundayız. Şu anda üretimi iç pazara yapıyoruz, ihracatta spot satışlar var ama bunu saymıyoruz. 2010'un sonuna doğru ihracata dönük çalışmalarımız hız kazanacak. Yurtdışından gelen lisans ve distribütörlük taleplerini değerlendireceğiz" dedi.Şu anda borçlan yapılandırmaya çalıştıklarını, yeni protokoller imzaladıklarını söyleyen Önder Uzel, "Borçlarımızı son kuruşuna kadar ödeyeceğiz. Kardeşim Serdar Uzel ile yeniden protokol imzaladık, bize destek verdi. Şirket için bunu yapmak zorundayız. Ortaklar olarak şirkete karşı sorumluluklarımız var. 100 bin insan şirketimizin düştüğü durumdan mağdur oldu. Aile olarak görüşmeyebiliriz. Ama ortaklar sorumluluklarının bilincinde olmalı. Ben bu şirketin geleceğine çok güveniyorum."Foreks Haber Merkezi
|